Így készüljön fel a kánikulára, ha elkerülne egy rosszullétet

Hamarosan visszatér a kánikula, ez pedig mindenkit megvisel.

2024. július 5., 16:41

Szerző:

Az enyhébb napok után visszatér a kánikula hétvégén, és már szombaton is átlépheti a 35 fokot a hőmérséklet az időjárás-előrejelzések szerint, mindez pedig az emberi szervezetre is hatással lesz.

Érdemes mindenkinek felkészülnie a hőségre, ehhez pedig az Egészség Kalauz is adott néhány tanácsot. Orvosmeteorológiai szempontból ez egy kifejezetten nehéz időszak lesz, és érdemes arra számítani, hogy bármikor és bárkinél kialakulhat rosszullét.

A melegfront érkezése már önmagában is megviseli a szervezetet, hiszen ilyenkor jóval gyakoribbak az alvást érintő problémák, a fáradékonyság, a szédülés, a keringési problémákkal küzdők és a fejfájásra hajlamos személyek pedig rendkívül nehéznek élhetik meg már a hőhullám előtti napokat is.

Az idősek, a krónikus betegséggel küzdők és a gyermekek védelméről idejében kell gondoskodni, de azoknak is érdemes óvintézkedéseket tenniük, akik egészségesek, ugyanis az extra magas hőmérséklet megterheli a szervezetet.

A kánikula ellen így lehet védekezni

A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki igyekezzen fenntartani a lakás hűvösségét azzal, hogy besötétít, a szellőztetést pedig érdemes a késő esti órákra időzíteni, amikor egyrészt nem kell beengedni a napsugarakat, másrészt némileg csökken a külső hőmérséklet. A ventilátorok és klímaberendezések használata most indokolt, de senki nem vigye túlzásba, ne a közvetlen környezetében működtesse ezeket az eszközöket, ugyanis akár meg is fázhat.

Fontos tudni, hogy a kánikulát rendkívül magas UV-B sugárzás kíséri, ami mindenkire veszélyt jelent. Akár már 10 perc alatt is le lehet égni napközben, de a napon való tartózkodást 11 és 15 óra között senkinek nem javasolják. Szabadtéren is csak akkor szabad hosszabb időt eltölteni, ha valaki strandolni megy, a vízpart közelében a hőség elviselhetőbb, de ilyenkor is árnyékban kell tartózkodni, illetve gondoskodni a megfelelő fényvédelemről.

Azzal is számolni kell, hogy a hőség a vezetési képességeket is negatívan befolyásolja, ráadásul türelmetlenebbé válunk, különösen ha a tűző napon dugóba kerülünk. A szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy induljon el időben. Gyalogosan akár egy rosszullét is bekövetkezhet a rohanás miatt, autót vezetve pedig figyelmetlenebbé válhat bárki, ami balesetekhez vezethet.

A folyadékfogyasztást nem lehet eléggé hangsúlyozni: akár otthon tartózkodik valaki, akár zárt térben, akár a szabadban, minden esetben ügyelni kell arra, hogy legalább 2-3 liter folyadékot fogyasszon, hiszen önmagában a verejtékezés is felboríthatja a folyadékháztartást.

Mindezek a veszélyeztetett csoportba tartozók esetében még fontosabb szabályok, ugyanis csak így kerülhetőek el a komolyabb rosszullétek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)