Segít a pihentető alvásban, ha ezt a gyümölcsöt fogyasztja lefekvés előtt

Az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, a cseresznye vitaminokban és antioxidánsban is gazdag. 

2024. július 16., 16:52

Szerző:

A hazánkban is népszerű nyári gyümölcsnek, a cseresznyének nagyon sok jótékony hatása van az egészségünkre. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat is, így nagyban hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Tisztítja a vért, enyhítheti az ízületi fájdalmakat és segíti a szervezet méregtelenítését. Emiatt a bőrt is szebbé varázsolja, hiszen segít csökkenteni a pattanásokat is – írja az Agroinform. 

A benne lévő flavonoidok hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket, és késleltetik az öregedés folyamatait, ezen kívül pedig még gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A szemre is jó hatással van, hiszen A- vitamin és béta-karotin tartalma segít a látás védelmében. Még a cseresznyében lévő flavonoidok és a karotinoidok segítenek az agy hatékonyságának javításában is, hiszen erősítik a memóriát. 

És ami most különösen jó hír, a cseresznye igen gazdag melatoninban. Egy kevés cseresznye vagy egy pohár cseresznyelé megivása lefekvés előtt ösztönözheti a melatonintermelést, és így hozzájárulhat a kellemesebb alváshoz.

Diéta alatt is fogyasztható ez a gyümölcs

A cseresznye közel 80%-a víz. Mivel zsír és fehérje alig van benne, ellenben növényi rostot és szénhidrátot tartalmaz, nyugodtan fogyasztható akkor is, ha épp fogyókúrázik Ráadásul az elfogyasztása után viszonylag hamar megnöveli az energiaszintet, rengeteg A, B1,B2 és B6 vitamin van benne, és igen magas a C vitamin tartalma is. 

A cseresznyét nemcsak nyersen, magában fogyaszthatja, hanem nagyon sokféle étel készülhet belőle. Nagyszerű levesbe, szószokba, süteményekbe, tortába, fagylaltba, jól illik joghurtba, de adhatja palacsintához, gofrihoz, sőt akár húsételekhez is. Turmixok, smoothie-k értékes összetevője is lehet. A szárából pedig ízletes, aranysárga színű tea főzhető, ami különösen gyomor- és tüdőbajok esetén hasznos. 

A cseresznye általában biztonságosan fogyasztható, viszont ha túl sokat eszik belőle, akkor hashajtó hatású lehet a rosttartalma miatt. Azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek, szintén érdemes mérsékelniük a fogyasztását.

(Kép forrása: Pixabay)