A demencia ellen egy hétköznapi gyümölcs is hatékony fegyver lehet

Egy új tanulmány szerint egy bizonyos gyümölcslé is segíthet a demencia megelőzésében.

2024. július 3., 15:25

Szerző:

A legfrissebb kutatások szerint a 100%-os narancslé, pontosabban a benne található flavonoidok csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát – számolt be róla a Dívány.hu.

A The American Journal of Clinical Nutrition tette közzé azt a tanulmányt, amely a természetes gyümölcslevek szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálta. A kutatásban több mint 177 ezer személy vett részt, és a vizsgálat során kizárták azokat, akiknél szív- és érrendszeri betegség, daganatos betegség vagy diabétesz állt fenn. A vizsgált személyek átlagéletkora 56 év volt, és valamivel több nőt vizsgáltak, mint férfit.

Az önkéntesek gyümölcslé-fogyasztási szokásait 3 éven át figyelték meg a kutatók, miközben vizsgálatokat is végeztek, de a kutatás összességében hosszú éveket vett igénybe, hiszen később is nyomon követték a résztvevők egészségi állapotának alakulását. A kutatók két fontos megállapítást is tettek a tanulmányukban.

A demencia így is megelőzhető

Az találták, hogy akik naponta legalább két pohárral fogyasztottak 100%-os narancslevet, azoknak a szürkeállománya jóval nagyobb volt, ami lényeges, hiszen az agy ezen területe felelős az információfeldolgozásért. Amennyiben ez sérül, a kognitív funkciók romlása következik be.

Emellett arra is fény derült, hogy a mesterséges édesítőszerekkel vagy cukorral ízesített gyümölcslevek fogyasztása kedvez a demencia kialakulásának, így ezek fogyasztása nem javasolt idősebb korban sem.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy miért jótékony hatású a narancs a demenciával összefüggésben. Kiderült, hogy a benne található flavonoidokon múlik ez a hatás, ugyanis az agy tanulásért és memóriáért felelős részét aktivizálják. A narancs más szempontból is jót tesz a szervezetnek, hiszen egy pohár 100%-os narancslé a teljes napi C-vitamin-szükségletet kielégíti, ráadásul folsavat, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, amelyekre szintén szüksége van a szervezetnek.

Jennifer Hillis, a Dél-Floridai Egyetem dietetikusa így nyilatkozott a kutatási eredményekkel kapcsolatban:

„Az ehhez hasonló tanulmányok fontosak annak bizonyításához, hogy egy tápanyagban gazdag ital, például 1 csésze 100%-os narancslé milyen nagy mértékben támogathatja az agy egészségét, és hogy számos egészségügyi előnnyel járhat a fogyasztása.”

A 85 év felettiek közel egyharmada szenved a demencia valamilyen formájától. A memóriavesztéssel és a kognitív képességek csökkenésével járó betegség mind a beteg, mind a hozzátartozók számára sok nehézséget okoz. A tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható állapotról van szó, és egyelőre a megelőzés formáit is csak kutatják. A szakemberek azonban további kutatásokat szeretnének végezni, mert úgy vélik, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a demencia egyáltalán ne, vagy legalábbis minél később alakulhasson ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Egy Kínában végzett új kutatás szerint a stroke kockázatának csökkentésében jelentős szerepet játszik, ha elegendő D-vitamint szedünk. Természetesen a kellő mennyiségű vitamin mellett figyelmet kell fordítani a rendszeres testmozgásra és az egészséges táplálkozásra.