Kiderült, ezek a testrészek öregednek a leggyorsabban

Bár az öregedés természetes folyamat, egyes külső és belső szervek lassabban esnek át a változáson, míg más testrészeknél hamarabb láthatóak a jelek.

2024. október 8., 14:09

Szerző:

Az öregedés egy olyan terület, amit jelenleg is kutatnak a tudósok. Nem is olyan régen például kiderült, hogy van két életszakasz, amikor jelentősebb változások következnek be a szervezetben. A friss eredmények szerint ez a 40-es évek közepe és a 60-as évek eleje. Ám vannak testrészek, amelyek akár hamarabb is elkezdhetnek öregedni, ezért ajánlott rájuk fokozottan figyelni.

Ezeken a testrészeken jelentkeznek leghamarabb az öregedés jelei

Az öregedés egy természetes folyamat, ahogyan az is, hogy bizonyos testrészeken hamarabb jelentkeznek az öregség jelei. A belső és a külső szervekre ez egyaránt jellemző, ezek pedig hatással lehetnek az ember egészségére, közérzetére. Glam.com a One Oak Medical főorvosával és orvosával, Dr. Jason Singh-vel beszélt, aki elárulta, hogy a bőr kezd el leghamarabb változni, öregedni.

Biokémiai szempontból az öregedést felgyorsító tényezők a szabadgyököknek köszönhetőek, amelyek károsítják a sejtkomponenseket, köztük a DNS-t, a fehérjéket és a lipideket. A krónikus gyulladás idővel károsíthatja a szöveteket

– nyilatkozta az orvos a lapnak.

Elárulta, hogy bizonyos életmódbeli szokások hozzájárulhatnak ennek a folyamatnak a felgyorsulásához. Ilyen például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Ám az UV-sugárzás is kifejezetten káros, így a túlságosan sok napozás úgyszintén öregítheti a bőrt.

A bőr (különösen az arcbőr) gyorsabban öregszik, mint a test más részei, több tényező miatt: a napsugárzás által károsulnak a bőrsejtek, ami korai öregedéshez vezet, az arcbőr vékonyabb, mint a bőr más részein, ami érzékenyebbé teszi a károsodásokra, az arckifejezéseken keresztüli ismétlődő mozgások, amelyek idővel finom vonalak és ráncok kialakulását okozzák, illetve a korral csökken a zsírtermelés, ami szárazabb, ráncosodóbb bőrt eredményez

– összegzi.

A bőr mellett van egy másik külső szerv is, ami hajlamosabb az öregedésre, ez pedig nem más, mint a szem. Hasonlóan a bőrhöz, ezt is sok napfény éri, károsítja az UV- és a kékfény.

A szemek viszonylag gyorsan öregszenek az állandó UV-fénynek és a kékfénynek köszönhetően, amelyek idővel károsíthatják a retinát és a lencsét. Az öregedés a könnytermelés csökkenéséhez is vezet, ami szemszárazságot és fokozott irritációt és károsodást okozhat

– jegyzi meg Dr. Jason Singh.

A szakértő azt is elárulta, az UV-védelemmel rendelkező napszemüvegekkel lassítható a szemek öregedése, emellett a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás meghosszabbíthatja a szem egészségét az életkor előrehaladtával.

Ezek a belső szervek öregednek a leggyorsabban

Dr. Jason Singh azt is elárulta, hogy egyes belső szervek gyorsabban öregszenek, mint mások. A bőr és a szem után az agy a leggyorsabban öregedő szerv, mivel magas anyagcsere-aktivitása miatt a szabadgyök-termelés hozzájárulhat a sejtek károsodásához.

Az agy sejtjei nem regenerálódnak olyan gyakran, mint más szervek. Emellett a szív- és érrendszerben az életkorral összefüggő változások az agyi véráramlás csökkenéséhez vezethetnek, ami befolyásolja az agyműködést.

Az agy idő előtti öregedése ellen a legjobban mentális stimulációval lehet tenni. Emellett ajánlott odafigyelni a vércukorszintre, a vérnyomásra és a koleszterinszintre.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)