Ez állhat a gyakori nyakfájás hátterében

Meglepő lehet, de a nyakfájás sokakat kínoz, ám mindig érdemes a kiváltó okokra koncentrálni.

2024. július 9., 18:43

Szerző:

Bár a derékfájás gyakrabban jelentkezik, de a nyakfájás is azon tünetek közé tartozik, amelyek a lakosság jelentős részénél kialakulnak előbb vagy utóbb – hívta fel a figyelmet az Egészség Kalauz.

Ki ne ismerné az érzést, amikor elgémberedve, zsibbadó végtagokkal és a fájó nyakkal ébred? Ezt többnyire egy rosszul megválasztott párna okozza, amit érdemes minél hamarabb lecserélni, így a probléma is könnyedén megoldható.

Ennél az esetnél nem kell hosszan tartó fájdalommal számolni, ám komolyabb problémák is előidézhetik a nyakfájást, amikor erős fájdalom alakulhat ki, amelyet nem könnyű csillapítani. A legegyszerűbb esetekben a tünetek maguktól is elmúlnak néhány napon belül, ám bizonyos esetekben indokolt, hogy a páciensek orvosi segítséget kérjenek, és fény derüljön arra, hogy mi okozza valójában a jelenséget.

A nyakfájást akár egy rossz szokás is kiválthatja

A tünetek felszámolásához néha annyi is elegendő, hogy a páciens elbúcsúzzon néhány rossz szokásától, például egy helytelen testtartástól. Azt azonban fontos tudni, hogy az izmok vagy inak sérülései, meghúzódásai is fájdalmat válthatnak ki, és súlyosabb esetben ezek is kezelést igényelnek, illetve a fájdalomcsillapító használata is indokolt lehet.

Az alvás közbeni testtartás is fontos befolyásoló tényező, amelyre sokan nem is gondolnak. Ugyanilyen tüneteket okozhat az is, ha valaki a munkája miatt merev testtartást vesz fel, majd ugyanabban a pózban, szinte mozdulatlanul végzi a munkáját, hosszú órákon keresztül. Az ülőmunka eleve nagyon káros a nyak izomzatára nézve, de ezt tovább súlyosbíthatja a stressz, illetve az is, ha a hátizmok túl gyengék, ez ugyanis a nyakra és az egész testtartásra is negatív hatást gyakorol.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy idővel a porckopás, a porckorongok elváltozásai, illetve a fertőzések és az ízületi gyulladások is nyakfájást idézhetnek elő. Ahhoz, hogy a visszatérő vagy folyamatos nyakfájás kezelhető legyen, mindig az alapproblémát szükséges elsőként feltárni.

A szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy aki nem csupán elaludta a nyakát, és a fájdalom nem enyhül 1-2 napon belül, mindenképpen kérjen orvosi segítséget a kiváltó okok feltárásához.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)