Súlyos betegségre figyelmeztet ez a tünet

Ha 20 perc után is fennáll a tünet, mindenképp hívni kell a mentőket!

 

2024. június 11., 16:01

Szerző:

Dr. Vaskó Péter, a Budai KardioKözpont szakembere szerint az elégtelen vérellátás miatt kialakuló, úgynevezett iszkémiás szívbetegségek esetén a legfontosabb tünet a mellkasi fájdalom – írta meg az Egészgég Kalauz. A szakember szerint amennyiben jelentkezik a fájdalom, fontos figyelni az időtartamát. 

A 20 percnél rövidebb ideig tartó történés főként az angina pectoris, azaz a vérellátási zavar miatt kialakuló mellkasi fájdalom gyanúját veti fel. Az ennél hosszabb fájdalom szívinfarktusra is utalhat. A hirtelen fellépő, fokozódó, progresszív jellegű, „típusos angina pectoris” esetén azonnal orvoshoz fordulni. A legjobb mentőt hívni és nem várni a körzeti orvosra, ügyeletre. 

Ilyen tünet jelentkezhet még

A szívinfarktus gyanúját erősíthetik még más panaszok is: férfiak jellemzően hideg verejtékezést szoktak tapasztalni, míg nőknél gyakoribb a légszomj, hányinger, hányás megjelenése. De  minden tünetet komolyan kell venni, a karokba, hátba, nyakba sugárzó fájdalomtól a szédülésig, szorongásig. Ugyanakkor tudni kell, hogy a szívizom iszkémiája fennállhat mellkasi fájdalom nélkül is – ez az úgynevezett néma iszkémia. 

Amennyiben valakinek terhelésre gyakran jelentkező mellkasi fájdalma, vagyis „stabil, effort angina pectorisa” van, mindenképpen kardiológushoz kell fordulni. Ilyenkor is kivizsgálásra van szükség, amelynek egyik kulcsa a terheléses vizsgálat. Ha a kivizsgálás során kiderül, hogy „csak” angina pectoris okozta a tüneteket, se lehet hátradőlni. Az elhanyagolt állapot ugyanis szívinfarktushoz, szívelégtelenséghez vezethet. 

Az állandó tünetekkel és kiszámítható terhelésre jelentkező stabil angina pectoris viszont gyógyszerekkel és életmódbeli változtatásokkal kezelhető. De szintén szükséges az egyéb kardiovaszkuláris rizikótényezők, mint a magas vérnyomás, a diabétesz felmérése és azok szakszerű kezelése. A kardiológiai ellátás mellett tehát jelentősen befolyásolja az érintettek életét a megfelelő életmód, amelyhez hatékony kiindulópontot nyújthatnak a táplálkozással, mozgással foglalkozó orvosok és más szakértők.

 (Kép forrása: Pixabay)