Nem egy leányálom a fogyás ezzel a csodaszernek hitt készítménnyel

Alapos klinikai vizsgálatnak vetették alá a Wegovy nevű elhízás elleni gyógyszert, melynek során a készítmény több tulajdonságára is fény derült. Többek között arra, hogy nem egy sétagalopp vele a fogyás.

2024. május 21., 11:29

Szerző:

Az elmúlt években rendkívüli népszerűségre tettek szert a fogyás és elhízás elleni gyógyszerek: a GLP-1-készítményeket eredetileg a diabétesz ellen fejlesztették ki, de mára az elhízás ellen is használják őket – írja cikkében a hvg.hu. A portál szerint az egyik legismertebb változata a Novo Nordisk által gyártott Wegovy, ami éppen a népszerűsége miatt van a figyelem középpontjában a tudósok körében is, akik szeretnék jobban megérteni a hosszútávú hatásait. 

Az egyik legfrissebb, a Novo Nordisk által finanszírozott tanulmányban 17 600 felnőtt embert vizsgáltak – valamennyien 45 éves kor felett voltak. A résztvevők a szív- és érrendszeri betegségek kockázati csoportjába tartoztak, és vagy elhízott, vagy túlsúlyos emberek voltak. A kutatást 2018 és 2021 között végezték, több országon átívelően. A fogyás vizsgálatakor a kutatók úgy találták, azok az alanyok, akik a Wegovy fő összetevőjét, a szemaglutidot szedték, folyamatosan fogytak 65 héten át, és a fogyás négy éven át megfigyelhető volt.

Ezen túlmenően azonban csak egy további pozitív hatást sikerült megfigyelni; a gyógyszer ugyanis 20 százalékkal tudta csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, legyen szó szívinfarktusról, stroke-ról vagy bármilyen, szívproblémából eredő halálról.

A kutatás során a résztvevők átlagosan körülbelül 10 százalékot adtak le a testsúlyukból a résztvevők, a vizsgálatokat ugyanakkor az emberek 17 százaléka abba hagyta a mellékhatások miatt. (A placebót szedő egyéneknél ez 8 százalék volt.) A mellékhatások közé sorolható a hányás, émelygés, hasmenés, székrekedés – leginkább a szedés kezdeti hónapjaiban.

Nem álom a fogyás, ez kell hozzá

Ahogyan azt korábban megírtuk, a fogyás elérése mindig komoly fejtörést okoz, ám az eredetileg szemaglutidra nevű gyógyszer – melyet cukorbetegek kezelésére fejlesztettek ki –, hatékony fogyasztószernek is bizonyult, ráadásul most kiderült, hogy számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát is csökkenti, és nem csak azzal, hogy segít megszabadulni a túlsúlytól – írta a Guardian a University College London kutatóinak tanulmányára hivatkozva. Eszerint az általában injekcióval bejuttatott szemaglutid 20 százalékkal csökkenti a szívroham, a szélütés vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés halálos kimenetelének kockázatát.

Az Európai Elhízástudományi Szövetség elnöke, Jason Halford professzor szerint a szemaglutid gazdasági hatásai is előnyösek lehetnek. Ha sok beteg megkapja, csökkenhetnek az állami egészségügyi kiadások, a fitt munkaerő pedig produktívabb lesz.

Egy másik tanulmány a szemaglutid fogyasztási hatását vizsgálta. Az a kutatás átlagosan 10,2 százalékos fogyást és 7,7 centiméteres derékkörfogat -csökkenést rögzített.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock/VGstockstudio)

A cseresznye tisztító hatást fejt ki a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre. Mind az ízületi gyulladások, mind a cukorbetegség leküzdésében nélkülözhetetlen szerepet játszik. 

A svédországi Lund Egyetem által végzett átfogó vizsgálat kimutatta, hogy az elhízás a rákos esetek közel feléért felelős. Közel 800 ezer résztvevőt figyeltek meg körülbelül negyven éven keresztül, különös figyelmet fordítva testsúlyukra, a vérnyomásukra, a vér glükózszintjére, a vérzsírszintjükre és az életmódjukra.