Fogyás tudatosan: 6 étel, ami finom és még az emésztést is segíti

Könnyebb a fogyás ezekkel az ételekkel, és az emésztésre is rendkívül jó hatást gyakorolnak.

2024. augusztus 24., 08:56

Szerző:

Vannak olyan szuperételek, amelyek amellett, hogy jó hatással vannak a kalóriák égetésére, az emésztést is segítik. Ezeket a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket sokszor éri az a vád, hogy elérhetetlen árakon lehet csak beszerezni őket, ha egyáltalán kaphatóak a hazai boltokban. Most mutatunk 6 olyan ételt, amivel könnyebb lesz a fogyás. És még finomak is.

Így könnyebb lesz a fogyás

A Femina most összeszedett 12 könnyen beszerezhető és bárki számára megfizethető olyan ételt, melyek nem csak a fogyásban segítenek, nagyon jó hatást gyakorolnak az emésztésre is.

1. Mángold: amellett, hogy antioxidánsokban gazdag növény, rendkívül jól illeszthető a diétás étrendbe, mert alacsony kalóriatartalma miatt támogatja a súlycsökkentést.

2. Tofu: értékes fehérjeforrás, és alacsony kalóriatartalma miatt jól alkalmazható a fogyókúrás étrendben. Magas antioxidáns-tartalma és vitamintartalma miatt segít az egészség megőrzésében is.

3. Kefir: kiváló probiotikum, ezért nagyban hozzájárul a bélflóra egészségéhez, és ezáltal az emésztést is támogatja. Ha tartós fogyást akarsz elérni, érdemes mindennap beiktatnod a fogyasztását.

4. Csírák: vitaminokban, ásványi anyagokban, tápanyagokban gazdagok, az előállításuk otthon sem bonyolult. Magas rosttartalmuk miatt gyorsítják az emésztést, könnyen emészthetők, ezért a fogyókúrát is támogatják.

5. Hajdina: vitaminokban gazdag, különösen sok B-vitamin található benne. Nagyon alacsony a zsírtartalma, megfőzve kevés kalóriát tartalmaz, így támogatja a fogyást is. Olyan étrendekbe is illeszkedik, mint például a gluténmentes étrend.

6. Mandula: szintén kiváló fehérjeforrás, ezenkívül ha nassolni van kedved, bármikor elővehető, így bármilyen fogyókúrás étrendbe jól illeszkedik.

További részletek a Femina cikkében.

A hatékony fogyás alapja: csak semmi drasztikus váltás, haladjon lépésről lépésre!

Átgondolt táplálkozás, rendszeres mozgás, mindenki ismeri a diéta alapmantráját. De vajon biztos, hogy ettől hatékony a fogyás? A megálmodott és elért testsúly csak akkor tartható meg, ha olyan életmódot folytatunk, ami ezt lehetővé teszi. Másképp élni, mint tegnap? A titok a fokozatosságban van!

A hatékony diéta titka abban áll, hogy nem drasztikus változásokat vezetünk be az életünkbe, hanem lépésről lépésre átalakítjuk az életmódunkat. Az elért testsúly ugyanis csak akkor tartható meg, ha nem térünk vissza a korábbi életmódunkra.

A diéta során sem éhezhetnek a sejtek

A hatékony diéta éppen abból áll, hogy a diéta alatt a fókuszt arra helyezzük, hogy a tápanyagokat a megfelelő arányban jutassuk be a szervezetünkbe. Az életmódváltás titka éppen ez: a hétköznapi rohanás közben bekapott ez-az helyett tudatosan étkezünk a megfelel időben, a tápanyagokat a helyes arányban megválasztva. Egész szakirodalom szól már a minőségi éhezésről, vagyis arról a jelenségről, amikor valaki bődületes mennyiségű kalóriát visz be a szervezetébe, de abban nincs semmi tápérték, ezért hamarosan újra megéhezik, ugyanis a szervezete a bevitt étel mennyisége ellenére gyakorlatilag éhezik. Méghozzá tápanyagokra. Az is tendencia, hogy egy-egy tápanyagot időnként mumusnak kiáltanak ki a táplálkozással foglalkozó szakemberek, holott az igazság az, hogy minden típusú tápanyagra szüksége van a szervezetnek. A diéta a kulcsa a helyes arányon van, ehhez kell némi fegyelmezettség, mert bizony számolni kell, hogy miből mennyit fogyasztottunk aznap. Szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia az étrendnek. 

A szénhidrátbevitel magas rosttartalmú összetett szénhidrátokból álljon, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült termékek. A fehérje részben teljes értékű állati, részben pedig növényi eredetű forrásból származzon, melyek lehetnek sovány húsok (csirke, pulyka, hal, sovány felvágottak), zsírszegény tejtermékek vagy hüvelyesek. A zsír formájában bevitt tápanyagok közül a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni, mint például az olívaolaj, repce-, lenmag-, dió-, tökmagolaj. Értékes ezen kívül a tengeri halaknak és az olajos magvaknak zsírsav összetétele.

További részletek itt.

(Fotó: Becky Lawton / Mood4Food / foodcollection via AFP)