Itt a lista! Ezektől a dolgoktól rettegnek a magyarok a legjobban

Készült egy friss felmérés, amiből kiderült, mitől félnek a magyarok a legjobban.

2024. október 21., 15:21

Szerző:

A legtöbb ember fél valamitől. Lehet ez egy egész apró dolog, de retteghetünk akár a magasságtól, pókoktól, vagy éppen a szűk helyektől. A magyarok leggyakoribb fóbiáiról az Opinio Institute készített felmérést, így már az is látható, hogy mitől rettegnek a legtöbben – derült ki a Dívány cikkéből.

Ezek a magyarok leggyakoribb félelmei

A mindennapok során sokan szembesülnek azzal, hogy valamitől félnek. Ilyenkor ez leginkább szorongásos tünetekkel jelenik meg, az ember fesztültté, idegessé válhat, kényelmetlenül érzi magát, később pedig akár a félelem az egész életünket irányíthatja, derült ki a Dívány cikkéből.

A magyarok is sok dologtól félnek, erről a Opinio Institute készített felmérést. Ebből kiderült, hogy a magyar társadalomban többféle fóbia van jelen. 16-59 éves korosztály 80%-a szerint az ismerőseik között jelen vannak ilyen félelmek. Ami azt jelenti, hogy szinte mindenki tud mondani legalább egy embert a környezetéből, aki retteg valamitől, vagy valamilyen fóbiával éli a mindennapjait.

A kutatásból kiderült, hogy melyek a leggyakoribb félelmek:

  • 36% tériszony
  • 23% pókfóbia
  • 20% fogorvostól, fogászati beavatkozástól való félelem
  • 20% klausztrofóbia

A leggyakoribb fóbiák mellett, sokan félnek a nagy embertömegtől, az injekciótól, a kígyóktól, a vihartól, a repülésről, a vértől vagy éppen szorongóvá válnak a sötétben.

Így küzdhetőek le a félelmek

A félelem egy természetes emberi ösztön, ugyanakkor nagyon ajánlott tudatosítani, hogy ezeket fontos kezelni. A pszichológusok szerint a félelmek kezelése nem egyszerű feladat. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel előfordulhat, hogy a félelem elszigetelhet másoktól. Erre egy remek példa, ha valaki fél a telefonálástól vagy attól, hogy munkahelyet váltson. Ilyenkor remek lehetőségeket hagyhat ki, amelyek negatívan befolyásolhatják az életét.

A szakértők szerint kiemelten fontos, hogy átgondoljuk, mi a legnagyobb félelmünk, illetve számba vegyük azokat a lehetőségeket, amelyek megtörténhetnek. Miután elképzeltük a számunkra ijesztő jövőképet, azt is ajánlott számba venni, milyen eszközeink vannak arra, hogy ezt elkerüljük. Ebben a formában már sokkal könnyebb szembenézni mindennel.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)