Csökkent a félelem az állásvesztéstől egy felmérés szerint

Tavaly ősz óta 39 százalékról 34 százalékra csökkent azok aránya, akik tartanak az állásvesztéstől a következő 1 évben – közölte az BNP Paribas Cardif Biztosító kedden az MTI-vel.

2023. november 7., 11:11

Szerző:

Felmérésük szerint valamelyest az előző negyedévhez képest is kevesebben félnek az állásvesztéstől. Az adatok alapján a foglalkoztatottak hangulatát továbbra sem befolyásolják a gazdasági nehézségek, a munkavállalói bizalom stabilizálódott – írták. A magyarok a saját kilátásaiktól függetlenül is kedvezően ítélik meg a munkaadók helyzetét, ugyanis 69 százalék szerint a cég, ahol dolgoznak, még több mint 5 évig biztosan megmarad.

A közlemény szerint az előző év hasonló időszakához képest 26 százalékról 33 százalékra nőtt azon háztartások aránya, amelyek kibírnának 3 hónapot a fő kereső munkanélkülisége esetén, de 20 százalékról 18 százalékra csökkent azoké, akiknek egy év után is lenne tartalékuk. További 24 százalék ugyanakkor legfeljebb 1 hónapot vészelne át, ráadásul az új álláslehetőség megtalálása sem lett könnyebb a visszajelzések alapján – tették hozzá. A BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián közös kutatása 1200 fő személyes megkérdezésével készült. A felmérés életkorra, nemre, iskolai végzettségre és településtípusra reprezentatív – olvasható a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: CFOTO / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül)