Itt a meszelés ideje, amivel megóvhatja a fák törzsének egészségét

A fák gondozása és karbantartása rendkívül fontos, hogy hosszú élettartamukat és egészségüket megőrizzük. A fák egészségének megóvásában a meszelés nyújt segítséget tél elején. 

2024. október 21., 13:23

Szerző:

Miután a fák elhullajtották a leveliket, eljön az ideje a meszelésnek. A meszelés a törzsvédelem évszázadok óta használt eljárása, vidéki portákon lehet látni, amit a fák tözsi szakasza, illetve a vastagabb ágak fehérben pompáznak. 

Miért szükséges a fák törzsének meszelése?

A válaszba az Agrároldal avat be minket. A tél sokféle kihívást jelent a fák számára. A hideg időjárás, a hideg szél, a fagypont alatti hőmérséklet és a hó borítása mind olyan tényezők, amelyek hatással lehetnek a fák egészségére. Az egyik probléma, amellyel a fák szembesülhetnek télen, az a törzsüket károsító téli időjárás.

A törzs téli bemeszelésének egyik legfontosabb előnye az, hogy védelmet nyújt a hideg ellen.

A gyümölcsfák törzse jellemzően sötét színű, ezért napsütéses téli nappalokon a fák déli oldalán felmelegszik és kitágul a kéreg, majd az éjszakai hidegben lehűl, és összehúzódik. Ha ez a folyamat gyakran megismétlődik, akkor idővel a sejtek károsodnak, és a törzsön függőleges fagyrepedések jelennek meg. Kezelés nélkül az évek múltával egyre mélyülnek, szélesednek, s ez néhány év alatt a fa pusztulásához vezethet – figyelmeztet Sipos Gazda. A kéreg repedésein keresztül ráadásul a különböző baktériumok, gombás fertőzések és élősködő rovarok is bejutnak a fa belsejébe, majd pedig legyengítik a növényt.

A törzs bemeszelése réteget képez a fa bőre fölött, ami segít megőrizni a nedvességet és védelmet nyújt a hideg ellen. A bemeszelt törzs további izolációt biztosít a fának, amely segít megőrizni a megfelelő hőmérsékletet és nedvességet a fa számára.

A világos felület ugyanis visszaveri a napsugarakat, megakadályozza, hogy a kéreg felmelegedjen, s ezzel megóvja a fát a hőtágulás és összehúzódás, illetve a kiszáradás sokkjától és a repedések megjelenésétől. A mi éghajlatunkon a kajszi- és őszibarackfák különösen érzékenyek a téli hőingadozásra, ezért ezeket mindenképp ajánlatos meszeléssel védeni, de a hideget rosszul tűrő díszfák is meghálálják a gondoskodást.

A másik előnye a meszelésnek, hogy a fényvisszaverés tavasszal is megóvja a fát attól, hogy túl korán meginduljon, és egy esetleg késő tavaszi fagy tönkretegye a virágokat.

 

A kártevők elleni védekezésben is hasznos segítség a meszelés

Az egy másik fontos előnye a törzs téli bemeszelésének az, hogy megvédi a fát a kártevőktől és betegségektől. Egyes kártevők, például a kabóca, szikvíz és a fűzős gyík tojásokat raknak a fa kérgébe, és a téli hónapok alatt a tojásaik kikelnek. A törzs bemeszelése megakadályozza, hogy ezek a kártevők behatoljanak a fa kérgébe, és megvédje a fát a károsodástól.

A bemeszelés továbbá segíthet a törzsnek megőrizni az egészséges megjelenését, és megelőzheti a korai öregedést és a gyenge állapotot.

Így kell bemeszelni a fát

A meszelés ideális ideje késő ősszel, tél elején érdemes megejteni. a lemosópermetezés végeztével, de még a nagy hidegek beállta előtt.

A fák törzsére való mészoldat elkészítéséhez többféle receptet is találunk. Az egyik az 5-8%-os mésztej, amely egy rész oltott mész és nyolc rész víz alapos elkeverésével készül.

Vigyázat, a mész veszélyes anyag, ezért védőruhában és védőszemüvegben dolgozzunk!

A kikevert mésztejet legalább két órán át pihentessük felhasználás előtt, és festés közben is többször kavarjuk át. Repedezett kéreg festéséhez az oldatot kissé hígabbra készítsük. Mielőtt nekilátnánk a festésnek, egy kefével érdemes eltávolítani a törzsről az elvált kéreglemezeket, mohát. Ha második réteget is szeretnénk felvinni, az már lehet kicsit vastagabb. Az első réteg száradjon meg, mielőtt felvisszük a másodikat. A mésszel a talajszinttől legalább fél méteres magasságig, de inkább feljebb fedjük be a törzseket és a vastag tartóágakat.

A két évnél fiatalabb fákat nem szabad meszelni!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)