Haldoklik a legendás romhányi törökmogyoró-fa

Nem lehet megmenteni a 300 éves romhányi törökmogyoró-fát, ami 2011-ben Az év fája versenyen is részt vett. A 2022-es aszály óta a fa lassan pusztul.

2024. szeptember 20., 13:04

Szerző:

Búcsúznak a romhányiak a 300 éves, ikonikus törökmogyoró-fától, ami Vezér Attila polgármester szerint az utóbbi években egyre gyengébb életjeleket mutatott – írta meg a Telex. A törökmogyoró-fa, aminek lombkoronája Nagymagyarországot formázza, haldoklik. 

Romhány polgármestere a Telexnek elmondta,hogy a pusztuló fát megvizsgáltatták az Ipolyerdő Zrt. szakembereivel, de ők sem tudtak az életben tartására megnyugtató módot ajánlani. A szakemberek már két éve magvakat gyűjtöttek a továbbszaporításhoz, de sajnos egyik sem csírázott ki, tette hozzá a polgármester.

Az aszály végezi ki koros fát

A lap úgy értesült, hogy a fa a 2022-es aszály után kezdett haldokolni, és idén már nem hozott élő hajtásokat. Hanyatlását a kora is eredményezhette. A fa környezetében találtak egy sarjat, a fiatal törökmogyoró egyed a történelmi anyafa genetikai csemetéje, amit nagy odafigyeléssel óvnak. Életerősnek tűnik és hajtásokat hoz, így alkalmas lehet a legendás törökmogyorófa utódjának.

„A fa kivágása szóba sem került, szeretnék megtartani ameddig lehetséges és a környékét továbbra is rendbe tartani, hiszen a népnyelv szerint ezt a fát még II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem ültette” – mondta Vezér Attila a lapnak.

A fához több legenda is kötődik. Az egyik szerint Rákóczi alóla irányította a romhányi csatát, ami a fa méreteit, helyét és korát nézve elképzelhető, de nem valószínű. Valószínűbb az a változat, ami szerint a rodostói száműzetésben élő Rákóczit meglátogatta egy volt katonája, akinek a fejedelem egy törökmogyoró-cserjét adott át azzal, hogy azt ültesse el a romhányi síkon az 1710. január 22-i csata emlékére. Él egy olyan monda is, miszerint Rákóczi erről a dombról irányította a csatát, és a kezében lévő mogyoróbotot leszúrta a földbe, ami később megeredt és terebélyes fává növekedett.

Kedvelt kirándulóhely a romhányi törökmogyoró-fa

A fa népszerű a kirándulók körében, és 2011-ben még Az év fája versenyre is benevezték, bár a döntőbe nem jutott be. A verseny honlapjának tájékoztatása szerint a romhányiak számára nagyon fontos a történelmi vonatkozás mellett az is, hogy ez a fa és környéke évszázadok óta jelentős közösségi tér. Ez a település bölcsője, később tőle keletre és északra terjeszkedett a falu, de ez a hely mindig a lakosság érdeklődésének a középpontjában állt és kedvelik ma is, különösen a gyerekek és a fiatalok. Régészeti tárgyak kerültek elő a fa környékéről, alagút húzódik mellette, sőt, a túrázók is gyakran pihennek meg az árnyas lombok alatt.

Az Országos Kéktúra útvonalától 600 méterre található fa kellemes árnyékot adott nyáron, és szép kilátás nyílik mellőle a Lókos-patak völgyére.

(Kiemelt képünk forrása: Romhány Község hivatalos Facebook oldala)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.