Betegségre utalhat, ha gyakran gyötri rémálom

A rémálom bármilyen furcsa borzasztóan hasonló mindenkinél. Üldöznek minket, erőszakoskodnak velünk, vagy egyszerűen csak olyan nyomasztó érzés lesz úrrá rajtunk, hogy azonnal felébredünk. A rémálmok szerepét sokszor elemezték már, egy új tanulmány szerint betegségre is utalhat. 

2024. május 23., 11:31

Szerző:

Időnként mindenkinek vannak rosszabb éjszakái, az emberek 6-7 százalékát azonban rendszeresen gyötri rémálom. A Házipatika cikke szerint a rémálom gyakran valamilyen traumatizáló esemény (például autóbaleset, testi sértés, katonáknál összecsapás) újradolgozásai az agyunkban. Tore Nielsen, a Montreal Egyetem pszichiátriai karának professzora szerint, azonban a rémálom nemcsak a tipikus üldözéses jeleneteket takarja,bizonyos esetben teljesen hétköznapi jelenetek is rettegést válthatnak ki az álmodóból. Ha pedig ez a rettegés rendszeresedik, akkor stresszt és alvászavarokat eredményez, ezek pedig az egészségünkre is komoly hatással vannak.

Betegségre is utalhat a gyakori rémálom

Akinek rémálmai vannak, annak alvásideje megrövidül, ami egy sor komoly betegség (szívbetegségek, depresszió, stroke, cukorbetegség ) kialakulásának veszélyét is növeli. Az öngyilkossági kísérletek aránya is jóval nagyobb azoknál, akiket rendszeresen gyötörnek rémálmok. Ha a betegnél kezelésekkel sikerül csökkenteni a rémálmok számát, akkor ez általában a mentális egészségére is jó hatással van – tehát a rossz éjszakák nem a mentális betegségek tünetei, hanem éppen hogy okozói.

Egy új tanulmány szerint  autoimmun betegségekre utalhat az, ha valakit gyakran gyötörnek rémálmok és ébrenlét közbeni lidércnyomások – írja az IFLScience. A kutatást több mint 600 lupuszos páciens és 400 orvos részvételével készítették. A lupusz egy krónikus autoimmun betegség, amely ízületi fájdalmakat, kiütéseket és kimerültséget okozhat. Ismert gyógymódja nem létezik, a tüneteit viszont gyógyszerekkel képesek kezelni. A kutatók megállapították, hogy 5-ből 3 lupuszos betegnél jelentkeztek rémálmok, hallucinációk pedig szinte minden 4. páciensnél előfordultak. Az érintetteket a rémálmukban általában támadás érte vagy csapdába estek, összenyomódtak, lezuhantak valahonnan.

Az orvosok szerint ezek a rémálmok és hallucinációk előjelei lehetnek a kialakuló autoimmun betegségnek, így ha valaki már ezek jelentkezésénél segítséghez fordul, már korai szakaszban kezelni kezdhetik, mielőtt állapota súlyosbodna – írja a 24.hu.

Hogyan szabaduljunk meg a rémálmainktól? 

A rémálmok kezelésére kétféle módszert alkalmaznak. A gyógyszeres kezelés során vérnyomáscsökkentő tablettákat kap a páciens, ami csökkentheti a szervezet rémálmokra adott stresszválaszát. A másik az úgynevezett IRT (Imagery Rehearsal Therapy) terápia, melynek során a rémálmok minden mozdulatát átbeszélik egy szakemberrel, és megváltoztatják úgy, hogy ne keltsen félelmet, majd ezt az újragondolt álmot vizuális elemekkel rögzítik a kliens fejében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

08:07

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.