Károsak a szervezetre ezek az egészségesnek hirdetett élelmiszerek
Annak ellenére, hogy a legtöbben egészségesnek hiszik őket, ezek az élelmiszerek cseppet sem azok.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket egészségesnek gondolnak, mégis hatalmas kockázatot jelentenek az egészség szempontjából. Az Agroinform összeállítása szerint az egyik ilyen élelmiszer a kókuszolaj.
„Miközben dicsérik az egészségügyi előnyeit, a kókuszolaj magas telített zsírtartalmú, ami növelheti az LDL-koleszterint, és potenciálisan növelheti a szívproblémák kockázatát” – mondja Krutika Nanavati dietetikus. Hozzátette, hogy a szív egészségnek szempontjából sokkal jobb választás a telítetlen zsírokban gazdag olajok használata, mint az olívaolaj, az avokadóolaj vagy éppen a repceolaj.
Az agavé szirupot gyakran természetes édesítőszerként ajánlják, de magas fruktóztartalma miatt problémát jelenthet. Ez egy olyan cukorfajta, amely hozzájárulhat a zsírmájbetegség kialakulásához, emellett növelheti a szívproblémák kockázatát. Ehelyett sokkal jobb választás a mérsékelt mennyiségű természetes édesítőszer, mint a juharszirup, a méz, esetleg a stevia – írta meg a shefinds.com.
Ez a népszerű élelmiszer sem egészséges
Az ízesített joghurtok mindig népszerű terméknek számítottak, pedig nem feltétlenül egészségesek. Sok ízesített változat alapvetően rengeteg cukrot tartalmaz, hozzájárulva ezzel a súlygyarapodáshoz, valamint a szívproblémák kialakulásához. A hozzáadott cukrok nélküli joghurtok élvezéséhez csak adjon egy kis gyümölcsöt, diófélét, egy kis mézet, esetleg cukormentes lekvárt a joghurthoz. A sima görög joghurt talán még ennél is jobb döntés, hiszen különösen sok jótékony hatása van.
„A kiegyensúlyozott étrend vonatkozik többek között a teljes értékű élelmiszerekre, gyümölcsökre, zöldségekre és sovány fehérjékre, amelyek kulcsfontosságúak a szív egészségének megőrzéséhez” – tanácsolja a szakértő. Kiemelte, hogy az adagok mérete sem elvetendő szempont, hiszen mindenkinek mások a szükségleteik. A szakember azt javasolta, hogy a táplálkozási szakemberrel való konzultáció segíthet a személyre szabott étrend összeállításában, amely megóvhatja a szív egészségét.
(Kép forrása: Pixabay)