Károsak a szervezetre ezek az egészségesnek hirdetett élelmiszerek

 Annak ellenére, hogy a legtöbben egészségesnek hiszik őket, ezek az élelmiszerek cseppet sem azok.

2024. július 28., 15:34

Szerző:

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket egészségesnek gondolnak, mégis hatalmas kockázatot jelentenek az egészség szempontjából. Az Agroinform összeállítása szerint az egyik ilyen élelmiszer a kókuszolaj. 

„Miközben dicsérik az egészségügyi előnyeit, a kókuszolaj magas telített zsírtartalmú, ami növelheti az LDL-koleszterint, és potenciálisan növelheti a szívproblémák kockázatát” – mondja Krutika Nanavati dietetikus. Hozzátette, hogy a szív egészségnek szempontjából sokkal jobb választás a telítetlen zsírokban gazdag olajok használata, mint az olívaolaj, az avokadóolaj vagy éppen a repceolaj.

Az agavé szirupot gyakran természetes édesítőszerként ajánlják, de magas fruktóztartalma miatt problémát jelenthet. Ez egy olyan cukorfajta, amely hozzájárulhat a zsírmájbetegség kialakulásához, emellett növelheti a szívproblémák kockázatát. Ehelyett sokkal jobb választás a mérsékelt mennyiségű természetes édesítőszer, mint a juharszirup, a méz, esetleg a stevia – írta meg a shefinds.com.

Ez a népszerű élelmiszer sem egészséges

Az ízesített joghurtok mindig népszerű terméknek számítottak, pedig nem feltétlenül egészségesek. Sok ízesített változat alapvetően rengeteg cukrot tartalmaz, hozzájárulva ezzel a súlygyarapodáshoz, valamint a szívproblémák kialakulásához. A hozzáadott cukrok nélküli joghurtok élvezéséhez csak adjon egy kis gyümölcsöt, diófélét, egy kis mézet, esetleg cukormentes lekvárt a joghurthoz. A sima görög joghurt talán még ennél is jobb döntés, hiszen különösen sok jótékony hatása van.

„A kiegyensúlyozott étrend vonatkozik többek között a teljes értékű élelmiszerekre, gyümölcsökre, zöldségekre és sovány fehérjékre, amelyek kulcsfontosságúak a szív egészségének megőrzéséhez” – tanácsolja a szakértő. Kiemelte, hogy az adagok mérete sem elvetendő szempont, hiszen mindenkinek mások a szükségleteik. A szakember azt javasolta, hogy a táplálkozási szakemberrel való konzultáció segíthet a személyre szabott étrend összeállításában, amely megóvhatja a szív egészségét.

 (Kép forrása: Pixabay)