Ez itt a hal álom: bárki szavazhat, mi legyen az év hala faja

Három jelölt van, a Magyar Haltani Társaság várja a halbarátok szavazatait.

2021. november 7., 13:51

Szerző:

Ismét közönségszavazás dönti el, hogy melyik faj lesz a következő év hala, írja az MTI. Szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján lehet. Az akció célja, mint eddig is, őshonos halaink népszerűsítése.

Mint a Magyar Haltani Társaság írja, egyik jelöltük a Magyarországon szinte mindenfelé megtalálható bodorka. Narancsvörös szeme és hasonló színű úszói alapján nem nehéz felismerni. „De a vörösszárnyú keszeggel könnyen összetéveszthető, ha nem figyelünk rá, hogy utóbbinak a hátúszója sokkal hátrébb kezdődik a hasúszó tövénél” – teszik hozzá. A faj növekedése lassú, de a kisebbekből is nagyon finom, ropogós sült hal készíthető. Elsősorban az álló- és a lassan áramló vizeket kedveli.

A másik jelölt a nagyobb magyarországi folyók dévérzónáját jellemző bagolykeszeg. Nevét nagy szeméről és a bagolycsőrhöz hasonlóan lekerekített orráról kapta. A keszegfélék közül ennek a leghosszabb a farokalatti úszója. Ehhez hasonlóval csak a laposkeszeg rendelkezik, de míg annak felső állású a szája, ennek alsó állású. A bagolykeszeg áramláskedvelő faj. Jól fejlett példányai elérik a 25-30 centit, a húsa ízletes.

A harmadik jelölt pedig a védett széles durbincs, melyet 1974-ben írtak le a Dunából. A vágódurbinccsal ellentétben kissé meredekebben emelkedik a tarkója, kimerevített hátúszójának a vége derékszögben éri el a faroknyelet, és testén a kis barna foltocskák többnyire szabálytalan harántsávokba rendeződnek. Áramláskedvelő faj, természetvédelmi értéke példányonként 5000 Ft.

(Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök egy kifogott hallal a Magyar Horgászat Nagyköveteinek VII. találkozóján és horgászversenyén, a Magyar Országos Horgász Szövetség rendezvényén Székesfehérváron, a palotavárosi tavaknál 2019. május 23-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

07:57

A zöldbab csökkenteni tudja az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozza. Sőt, még a krónikus betegségek kialakulásában is oroszlánrésze van. Mutatunk egy finom saláta receptet is!