B-vitamin: ha rossz időpontban szedi be, nem hasznosul

Ha nem megfelelő időpontban szedjük be a B-vitamint, nem szívódik fel és nem hasznosul a szervezetben.

2024. november 12., 10:45

Szerző:

A B12-vitamin az élettani folyamatok során sok tekintetben kulcsfontosságú vitamin, szedésének idejére mégis alig fordítunk gondot, pedig ha nem a megfelelő időpontban szedjük be, nem hasznosul – hívja fel a figyelmet a Házipatika. A B-vitamin ugyanis csak akkor hasznosul, ha megfelelő körülményeket biztosítunk a számára, vagyis van elegendő gyomorsav a megemésztéséhez. A felszabaduló vitamin ezután egy fehérjéhez (a gyomornyálkahártya sejtjei által termelt belső faktorhoz) kötődik, és eljut a vékonybélbe, ahol felszívódik a véráramba.

A B-vitamin kulcsfontosságú az élettani folyamatokhoz

B-vitaminok különböző típusainak mindegyike fontos feladatot lát el az emberi szervezet különböző élettani folyamatain belül, a vitaminok egyes funkciói között pedig gyakorta találunk átfedést. Szinte mindegyikük hozzájárul az immunerősítéshez, a mentális frissesség megőrzéséhez, az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez, a szív védelméhez, továbbá szépségápoló hatásukat fejtik ki a haj, a bőr és a köröm egészségének és épségének megőrzésében. 

Közülük is kiemelkedően fontos a B12-vitamin, azaz a kobalamin, ami a B9-vitaminnal, vagyis a folsavval együttműködve segíti a vörösvértestek képződését, illetve a szervezetet hatékonyabb vas-felhasználását, valamint az idegrendszer működését. Egyik elsődleges funkciója az idegeket körülvevő védőburok, az úgynevezett mielin kialakítása, és elősegíti az idegműködést. Ez közvetlenül befolyásolja az agy és az idegrendszer közötti kommunikációt.

A B12 olyan vitamin forrásai közé tartozik a marhahús, a máj, a kagyló, a baromfi, a hal, a dúsított gabonafélék, a tojás, a sajt, a joghurt, a tej és a dúsított növényi tejek (mint például a szója-, mandula- vagy rizstej). Érdekesség, hogy a bélrendszerünkben élő baktériumok között is vannak fajok, amelyek előállítják. Ahhoz, hogy meg tudjuk emészteni a B12-t, a gyomorsav jelenléte szükséges. A felszabaduló vitamin ezután egy fehérjéhez (a gyomornyálkahártya sejtjei által termelt belső faktorhoz) kötődik, és eljut a vékonybélbe, ahol felszívódik a véráramba.

A B12-vitamin hiányának tünetei

  • depresszió
  • extrém fáradtság vagy izomgyengeség
  • memóriavesztés vagy zavartság
  • egyensúlyi problémák

Ekkor kell bevenni a B12-vitamint

Vízben oldódó vitaminként, a B12-t legjobb étkezés előtt éhgyomorra bevenni. Nem tudjuk „túlszedni”, a felesleg a vizelettel távozik a szervezetből. Ez azt jelenti, hogy legalább 30 perccel étkezés vagy uzsonna előtt vagy két órával étkezés után. Ezzel szemben a nagyobb dózisú B12 injekciót általában havonta egyszer adják be, amennyiben az orvos indokoltnak tartja.

A legtöbb ember elegendő B-12-vitaminhoz jut a kiegyensúlyozott étrendből. Idősebb felnőttek, vegetáriánusok, vegánok és olyan emberek azonban, akiknek olyan betegségei vannak, amelyek befolyásolják a B-12-vitamin élelmiszerekből történő felszívódását, előnyös lehet az táplálékkiegészítők használata.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mizianitka via Pixabay)

Tegnap 15:54

Noha az aszalt gyümölcsök fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen adalékanyagok nélkül is hosszú ideig megőrzik ízüket, állagukat és tápértéküket, nem csak vitaminokat viszünk be velük. A Rizikometer arra hívja fel a figyelmet, hogy a mazsola is tele van káros anyagokkal.