6 dolog, ami komoly kárt okozhat a fogaidban

Egy szép mosolynál, egy őszinte nevetésnél sokszor nincs is szebb. Amikor először találkozunk valakivel, a megjelenése teszi ránk a legnagyobb benyomást. Ezt azonban könnyen elronthatják a sárga fogak és a kellemetlen lehelet. A megfelelő szájhigiéniának azonban nemcsak a megjelenésünkben van fontos szerepe. Fogaink állapota közvetve és közvetlenül is kihat közérzetünkre. A fájdalmas evés-ivás következtében még gyomorproblémák is kialakulhatnak, így a fogak védelmét nem szabad félvállról venni.

2021. szeptember 8., 00:00

Szerző:

Ez a 6 dolog hosszú távon súlyos károkat okozhat a fogakban

  1. Rágcsálnivalók és nagy keményítő tartalmú ételek

Alighanem mindenkinek ragadt már a foga közé popcorn darabka, és ismerős az az idegtépő érzés, amikor bármit teszel, az bizony nem hajlandó kijönni onnan. Hasonló azonban a helyzet a legtöbb rágcsálnivalóval is, még ha nem is olyan idegesítőek, mint fent említett társuk. A chipsek, ropik, perecek, sós kekszek magas keményítő tartalommal rendelkeznek, emiatt könnyen beleragadnak a fogakba.

Ezenkívül ideális környezetet biztosítanak a szánkban lévő baktériumok elszaporodásához is, melyek belőlük táplálkozva, lassan rongálják a fogainkat. A kellemetlen szájszag és fogíny problémák hátterében is őket kell keresni, ha pedig nem vigyázunk, könnyen gyökérkezelés vagy fogvesztés lehet a történet vége.

  1. Cukros ételek és italok

Ezt gyerekkorunktól kezdve alighanem minden fogorvos az unalomig ismételte már, így nem is fecsérelnénk rá túl sok szót. Persze a legjobb döntés az lenne, ha a cukorban bővelkedő ételeket és italokat kizárnánk az életünkből, de fogyasztásuk a mértékletességet szem előtt tartva még nem teszi tönkre a fogakat. Egy pohár kóla vagy egy csomag chips még nem a világ vége, de mégsem célszerű rendszeresen, akár naponta több alkalommal fogyasztani az ilyen jellegű finomságokat.

  1. Citrusfélék és savas ételek

Bizony, az egészséges gyümölcslevek is okozhatnak károkat a fogainkban. Hasonlóan a foszforsavhoz, a citromsav is rossz hatással lehet a fogzománcra. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen le kellene mondanunk a citrusfélék vagy savas gyümölcsök, például az alma fogyasztásáról. Érdemes azonban mértéket tartani, illetve olyan ételekkel, italokkal kombinálni őket, melyek csökkentik káros hatásukat.

TIPP: Öblítsd le az elfogyasztott gyümölcsöt és a hátramaradt gyümölcssavat egy kis vízzel, vagy egészítsd ki a fogást valamilyen magasabb zsírtartalmú étellel, például sajttal!

  1. Alkohol

Az alkoholtartalmú italok többsége meglepően sok cukrot tartalmaz. Különösen igaz ez a likőrökre, édes borokra, pezsgőkre és koktélokra, melyekbe gyakran szirupokat is kevernek. A cukor pedig ártalmas a fogakra, ezért az alkoholfogyasztást többek között a megfelelő szájhigiénia érdekében is tanácsos háttérbe szorítani.

  1. Körömrágás

Rossz szokás, aminek sokan a rabjai, különösen stresszes helyzetben. A köröm és a körömágy bőrének rágcsálásával azonban nemcsak kezünket, hanem fogainkat is elcsúfíthatjuk. Így ugyanis rengeteg baktérium kerül be a szervezetünkbe, ráadásul a metszőfogak folyamatos összekoccanása károsítja a fogzománcot.

  1. Fogcsikorgatás

Lehet tudatos vagy akár tudattalan cselekvés is. Sokan csikorgatják például a fogukat egy különösen nehéz helyzetben, legyen az akár a stresszes szituáció alatti nyomás tűrése vagy épp haraguk visszafojtása miatt. Még veszélyesebb azonban az éjszakai fogcsikorgatás, amit álmunkban gyakran anélkül csinálunk, hogy egyáltalán tudatában lennénk.

Ez elkoptatja a fogzománcot, hosszú távon pedig még nagyobb kárt okozhat a fogakban. A notórius fogcsikorgatók például azt vehetik észre, hogy egykor helyes szemfogaik lekoptak, metszőfogaik megrövidültek. A probléma tüneti kezelésére gyakran alkalmaznak fogvédőket, amelyek éjszakára a szájba helyezve védik a fogakat. A hosszú távú megoldást azonban általában a fogcsikorgatás hátterében álló lelki okok feltárása jelenti.

Hogyan óvd meg fogaid épségét?

  • Alapos fogmosással, naponta kétszer: ehhez válassz puha vagy közepes keménységű sörtével rendelkező fogkefét és jó minőségű, fluoridos fogkrémet, ami védi a fogzománcot.
  • Használj fogselymet rendszeresen: van, ahová a fogkefe sem ér el, ilyenkor jön jól a fogselyem. A fogak közé ragadt, eltávolítatlan ételdarabokon ugyanis megtelepedhetnek a baktériumok, amik rossz leheletet és fogromlást okozhatnak.
  • Vegyél részt rendszeres fogászati ellenőrzésen: érdemes félévente vagy legalább évente felkeresni a fogorvost egy gyors ellenőrzés kedvéért. Így nem lesz minden látogatás vége fogtömés vagy gyökérkezelés.

Annak érdekében, hogy sokáig megőrizd fogaid egészségét, és elkerüld azokat a komoly fogászati problémákat, amelyek végül fogvesztéshez vagy gyökérkezeléshez is vezethetnek, érdemes betartani fenti tanácsainkat. Sokszor már az segíthet, ha bizonyos ételeket és italokat csak mértékkel fogyasztasz, vagy felismered rossz szokásaidat és teszel ellenük.