5+2 tipp, amely segít megtalálni az ideális otthont

Amikor lakást vagy házat keresünk, nem csak a válogatásba fektetett energia, a felújítás miatti izgalom, vagy épp a költözés lebonyolításának logisztikája, amely nagy feladatot ró ránk. Hanem maga a felelősség is, hogy a következő évekre, évtizedekre választunk otthont maguknak. Éppen ezért az ideális élettér keresését megfelelő tájékozódás után tanácsos elkezdeni. Nézzük, mire érdemes figyelnünk!

2022. szeptember 27., 11:28

Szerző:

Az otthon sokkal több annál, mint falak, bútorok és színek összessége. A megfelelő ház vagy lakás kiválasztásánál ezért számos szempontot figyelembe kell vennünk a praktikumtól kezdve, a külcsínen át a belső megérzésekig. Lássuk, milyen lépésekben haladhatunk, ha lakásvásárlás előtt állunk.

Az álmoktól a lehetőségekig

Az első feladat megfogalmazni, hogy mit szeretnénk. Nyugodtan hagyatkozzunk első körben az – akár gyerekkori – álmokra, amelyek felébrednek bennünk, ha a tökéletes otthonra gondolunk. Nem baj, ha ekkor még egy kicsit elrugaszkodunk a valóságtól: próbáljuk ezek alapján a benyomások alapján megfogalmazni, hogy melyek azok a hangulatok, látványok, apró részletek, amelyek megragadnak minket az elképzelt idilli házban. Ezeket megteremthetjük majd az élet adta kereteink között, és nagyon jó érzés lesz, hogy át tudtunk menteni belőlük pár szeletet a valóságba.

Ha összeszedtük a vágyainkat, kezdjük azokat lehetőségeinkhez, életformánkhoz igazítani. Tegyük fel a kérdéseket: hány helyiséget, mekkora udvart, milyen környéket, milyen belső elosztást tartanánk tökéletesnek? Mi az a minimum élettér, amelyet el tudunk még képzelni? Valóban akarunk nagy kertet, saját gondozással, vagy jobban belefér az időnkbe egy lakás a balkonon nevelgetett fűszernövényekkel? El szeretünk bújni a konyhában a főzés magányában, vagy inkább egybenyitnánk a nappalival, hogy ne maradjunk ki semmiből? Ezek a kérdések a mindennapi életünk igényeit, komfortját teszik világossá, ezért elengedhetetlen megválaszolnunk őket, mielőtt eladó lakások tucatjait nézzük végig.

Az elképzelések nagyon fontosak, de ahhoz, hogy megtaláljuk az otthonunkat, biztosan kell majd kompromisszumot kötnünk. Írjunk listát, és fogalmazzuk meg, mely dolgok élveznek prioritást számunkra! Mi az, ami nélkül szóba sem jöhet a költözés, és milyen részletekből tudunk engedni? Ez elsőre nagyon nehéz lépésnek tűnhet, de nézelődés közben könnyebben látjuk majd: megéri-e az egyik lemondás a másik nagy előnyt. Az otthonválasztásban a megérzések, az érzelmek is nagy szerepet játszanak. Legyünk ésszerűek, de ne féljünk a szívünkre is hagyatkozni!

Nem szabad elfelejtenünk: a lakóhelyünk nem csupán azokból a falakból áll majd, amelyek körülvesznek minket. Fontos, hogy jól érezzük-e magunkat a környéken, megfelelő-e az utca, milyen típusú szomszédok vesznek körül minket. Ha lakásba költözünk, vegyük számításba, milyen életet élünk, mennyire hangos hobbikat űzünk, mi magunk hogyan viseljük a zajt. Ezek alapján mérjük fel, mely feltételek mellett lehet tökéletes választás az adott ingatlan. A legcsodálatosabb eladó lakás is okozhat csalódást, ha nem megfelelő a környezet, vagy épp órákat kell utaznunk a munkába, iskolába menet.

Az alapos keresés szintén nagyobb eséllyel vezet sikerre. Inkább nézzünk meg több lakást, házat feleslegesen, mint hogy elsiessük a döntést. A minél szélesebb körű benyomás segít egyre közelebbről feltérképezni a valódi igényeinket és szűkíteni a kört, amelyben ténylegesen gondolkodunk. Érdeklődjünk eladó lakásokról ismeretségi körünkben, nézzük az aktuális weboldalakat. Emellett kereshetünk egy jó ingatlanost is, aki időt spórol nekünk azzal, hogy kiszűri a számunkra érdektelen hirdetéseket.

Addig nyújtózkodj…

Amíg a takaród ér – szól a mondás, és a lakásvásárlásnál valóban nagyon fontos, hogy a megfelelő módon mérjük fel anyagi lehetőségeinket. Számoljunk előre! Határozzunk meg egy maximum összeget, amelyet magára a vásárlásra szánhatunk, illetve különítsük el gondolatban egy szükséges felújítás költségeit.

A házkereséskor inkább áldozzunk pénzt szakemberi segítségre, hogy valódi képünk legyen arról, mit mennyi munkával, milyen árban lehet javítani, átalakítani. A különböző bankokban tanácsot is kaphatunk azzal kapcsolatban, adott önerőre, milyen mértékű hitellel számolhatunk. Mérlegeljük a feltételeket és mindenképp konzultáljunk pénzügyi tanácsadóval, ha nagyobb összeget kell igényelnünk a banktól álmaink megvalósításához!

Hosszú távra tervezzünk!

Ki szereti a rengeteg dobozt, az éjszakákba nyúló pakolást és válogatást, a bőröndökbe csomagolt életet? A költözés sok munka, energia és idő, ezért érdemes hosszú távon gondolkodni, amikor lakáskeresébe kezdünk. Ne csak azt vegyük figyelembe, most melyek a fő igényeink. Igyekezzünk egy-öt-tízéves időtávlatban végiggondolni a jövőt! Ehhez mérten válogassunk a lehetséges jelöltek között alkalmazkodva magunk és családtagjaink jövőbeli terveihez.

Otthont választani felelősségteljes, nagy feladat, azonban magában hordozza azt a kellemes izgalmat is, hogy kedvünkre alakíthatjuk, formálhatjuk a jövőt. Ne feledjük: az álomotthon nagyrészt rajtunk múlik. Kezdhetjük a vágyakkal, hogy aztán alapos tájékozódást, utánajárást követően elégedetten juthassunk el a megvalósításig.

(x)

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.