5 szabály, amit érdemes betartanod kismamaként, ha egészségesen akarsz étkezni

A várandósság egyszerre végtelen boldogság egy nő számára és egy felelősségteljes út kezdete. A magzat tökéletes fejlődése nagy odafigyelést igényel az anyuka részéről. Még fontosabbá válik az egészséges, harmonikus élet kialakítása, fel kell készíteni a testet és a lelket a következő hónapok változásaira, kihívásaira, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

2021. november 22., 20:34

Szerző:

A babavárás örömei sokszor elterelik a figyelmet a helyes életmódról, kívánós lesz az várandós anya, fáradékonyabb, és a hangulatingadozásokkal is meg kell küzdeniük. A baba és a mama jóléte érdekében fontos betartani néhány szabályt, hogy mindenki a megfelelő mértékben fejlődjön.

Tényleg kettő helyett kell ennünk kismamaként?

Minden terhesség más, és minden várandós nőnek más az energiaszükséglete, viszont attól mindenkit óva intenénk, hogy „a kettő helyett kell enni” tézishez tartsa magát. Szó sincs róla, hogy a terhesség alatt duplázni kellene a bevitt ételek mennyiségét. Az, hogy kinek mennyi energiára van szüksége, függ az alap fizikai erőnléttől, életkortól, életmódtól, és a fogamzás előtti testsúlytól is. Egy egészséges kismama ideális esetben 9-12 kilogrammal lesz több a terhesség alatt. Azonban, ha már eleve túlsúllyal vágunk bele a várandósságba, akkor ez a plusz ne legyen több, mint 7-8 kg, mivel nőhet a terhességi cukorbetegség esélye, és a magas vérnyomás is gondot okozhat.

5 szabály, amit érdemes minden kismamának betartania

Együnk változatosan és rendszeresen!

Természetes, hogy a várandóssággal az energiaszükségletünk is nő, azaz többször érezzük magunkat éhesnek. Azonban ahogy azt fentebb írtuk, nem szabad beleesni a túlevés hibájába. Legfeljebb 15%-kal több energiára van szüksége egy terhes nőnek, mint a fogantatás előtt. Ez nagyjából 2-300 kalória többletet jelent. Ahhoz, hogy ne legyünk farkaséhesek mire asztalhoz ülünk, javasolt gyakrabban, akár 3-3,5 óránként étkezni. A rendszeres táplálkozással elkerülhető a túlzott éhségérzet, és nem terheljük meg a gyomrunkat sem.

Egyszerre kisebb mennyiségeket együnk!

Ha sikerült beiktatni a sűrűbb étkezést, akkor valószínűleg nem is lesz igényünk arra, hogy akkora adag ételeket együnk, mint korábban. Ennek ellenére érdemes erre odafigyelni – a napi 5-6 étkezés ellenére ne vigyünk be az ideálisnál több kalóriát. A rendszeres étkezéssel kiegyensúlyozottabb lesz a vércukorszint és az éhségérzet is, a kis adagokkal pedig elkerülhető a túlzott súlygyarapodás és a gyomorégés esélye is csökkenthető.

Figyeljünk oda, hogy mit eszünk!

Eddig főként a mennyiségekről volt szó, azonban az sem mindegy, hogy milyen típusú ételeket eszünk. Fontos, hogy tápanyagban gazdag legyen az étkezésünk. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, rosttal teli ételeket, és a természetesen bevitt ásványi-anyagokat és vitaminokat javasolt kiegészíteni terhes vitaminnal is, mely tartalmaz szinte mindent amire az anyának és a magzatnak szüksége van. Emellett csökkentsük a szénhidrátbevitelt, kerüljük a fehér pékárukat, a cukrokat, a zsíros ételeket, mivel ezek lelassíthatják az emésztést, és túlzott gázképződést eredményezhetnek.

Vitaminok és ásványi-anyagok, amire szükségünk van a terhesség alatt

A C-vitamin alap eleme kell, hogy legyen a táplálkozásunknak, emellett érdemes a B-, D-vitaminra is odafigyelni. A B6-vitamin hozzájárul az agy működéséhez és az idegrendszer fejlődéséhez, sok esetben a hiánya a felelős a terhesség alatti depresszióért. A B12-vitamin szükséges a folsav felszívódásához, és a vörösvérsejtek képződéséhez. A babák csontozatának fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium, aminek a felszívódását a D-vitamin segíti. Mindezek mellett fontos szerepe van a cinknek és az A-vitaminnak is. Azonban nem kell megijedni, felesleges egyesével beszerezni, inkább válasszuk ki a megfelelő terhes vitamint és ügyeljünk rá, hogy minden egyes nap bevegyük a szükséges mennyiséget.

A folyadékbevitelről se feledkezzünk el!

A babavárás során nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, mivel a terhesség alatt a szervezet a magzatot részesíti előnyben a vízfogyasztás terén, így a mama könnyen kiszáradhat. Illetve a vérmennyiség 45%-kal megnövekszik, amiben szintén szerepe van a vízháztartásunknak. Legjobb választás a tiszta víz vagy a tea, esetleg a saját kezűleg készített gyümölcslevek, limonádék. Ugyanis különféle bolti gyümölcslevek és üdítők nagyrésze tele van cukorral és tartósítószerekkel. Ezektől, ha lehet tartsuk távol magunkat és maradjunk a természetes italoknál. 

 

A galuska a magyar konyha egyik legfontosabb körete, amit levesbetétként és önálló ételként is fogyasztanak. Sokan mégis keverik a nokedlivel és csipetkével. Lássuk a különbséget, és a tökéletes galuska receptjét!