3 olcsó recept a hónap végére: roppant finom és egyszerű ételek fillérekből
Ha a hónap végén nem szeretnénk az étkezésre nagyobb összegeket áldozni, akkor érdemes kipróbálni pár olcsó receptet, ami nemcsak finom, hanem pénztárcakímélő is egyben.
Az olcsó recept nem egyenlő az ízetlen étellel, ahogy a hónap végi étkezésnek sem kell rosszízűnek lennie. Minden a megfelelő tervezéséről és az alapanyagok beszerzéséről szól. Szűkös költségvetés esetén kulcsfontosságú, hogy a minimumra összpontosítsunk, de a finom ízek mellett fehérjékre, szénhidrátokra és vitaminokra ilyenkor is szükség van.
Az élelmiszerüzletek bejáratánál rendszerint elérhetők a legfrissebb katalógusok, ezeket érdemes mindig megnézni. Jó tervezéssel és előre megírt listával megdöbbentően alacsony anyagi ráfordítással összedobhatunk egy laktató ebédet vagy vacsorát.
Pásztortarhonya, amit elrontani sem lehet
A tarhonya elkészítési módja hihetetlenül változatos, most egy olyan alapreceptet mutatunk be, ami könnyen elkészíthető és töredékébe kerül annak, amennyiért egy étteremben felszolgálják a vendégeknek.
Hozzávalók:
- egy vöröshagyma
- 10 dkg szalonna
- 30 dkg tarhonya
- fél teáskanál pirospaprika
- egy paradicsom
- egy paprika
- 60dkg burgonya
- 20 dkg kolbász
- só
Süssük ki a szalonna zsírját egy lábasban, majd adjuk hozzá a tarhonyát. Körülbelül egy percig pirítsuk, amikor már kezdenek barnulni a szemek, keverjük hozzá a finomra vágott hagymát és közepes lángon süssük további két percig. Hintsük meg pirospaprikával és egy kevés sóval, majd gyorsan (nehogy a paprika megégjen és keserű legyen) öntsük fel 8 dl vízzel, és lefedve főzzük további 5 percig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott paprikát és paradicsomot, a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, valamint a felszeletelt kolbászt. Lefedve, kis lángon 30 perc alatt készre főzzük.
Paradicsomos tonhalas penne
Hozzávalók:
- egy doboz tonhal, lehetőleg olívaolajban, hogy ezt az olajat tudjuk használni
- fél vöröshagyma
- egy gerezd fokhagyma
- fél doboz paradicsom konzerv
- penne
- só, bors
Tegyük fel forrni a sós vizet a tésztának. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Forró serpenyőben adjuk hozzá a tonhalolajat, és közepes lángon főzzük áttetszőre a hagymát és a fokhagymát. Főzés közben sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a paradicsomot és forraljuk fel. Tegyük hozzá a tonhalat, ha szeretnénk, tehetünk bele oregánót is, de akár ki is hagyható. Főzzük a pennét a megjelölt ideig, majd szűrjük le. Hideg vízzel nem szabad leöblíteni, rögtön mehet a tonhalas szószba, keverjük össze és kész is.
Sült tészta három összetevőből
Hozzávalók:
- 120 gramm feta sajt
- 1 csésze tej
- 3 tojás
Ehhez a tésztához bármilyen fajtát választhatunk, sőt akár különböző, ki nem főzött maradék tésztákat is bátran használhatunk. Főzzük ki sós vízben és öblítsük le hideg vízzel. Ezután a feta sajtot morzsoljuk egy tálba, adjuk hozzá a felvert tojást és a tejet. Keverjük össze a tésztát és a keveréket egy serpenyőben és ízesítsük ízlés szerint. Mivel a feta alapvetően sós, ezért legfeljebb bors vagy a kedvenc zöldfűszerünk mehet még bele. Öntsük egy tepsibe vagy hőálló üvegtálba és süssük 40 percig 180 fokon, amíg a teteje aranybarna lesz. Jó étvágyat!
(Kiemelt kép forrása: Pinterest)