3 olcsó recept a hónap végére: roppant finom és egyszerű ételek fillérekből

Ha a hónap végén nem szeretnénk az étkezésre nagyobb összegeket áldozni, akkor érdemes kipróbálni pár olcsó receptet, ami nemcsak finom, hanem pénztárcakímélő is egyben.

2024. február 26., 17:50

Szerző:

Az olcsó recept nem egyenlő az ízetlen étellel, ahogy a hónap végi étkezésnek sem kell rosszízűnek lennie. Minden a megfelelő tervezéséről és az alapanyagok beszerzéséről szól. Szűkös költségvetés esetén kulcsfontosságú, hogy a minimumra összpontosítsunk, de a finom ízek mellett fehérjékre, szénhidrátokra és vitaminokra ilyenkor is szükség van. 

Az élelmiszerüzletek bejáratánál rendszerint elérhetők a legfrissebb katalógusok, ezeket érdemes mindig megnézni. Jó tervezéssel és előre megírt listával megdöbbentően alacsony anyagi ráfordítással összedobhatunk egy laktató ebédet vagy vacsorát. 

Pásztortarhonya, amit elrontani sem lehet

A tarhonya elkészítési módja hihetetlenül változatos, most egy olyan alapreceptet mutatunk be, ami könnyen elkészíthető és töredékébe kerül annak, amennyiért egy étteremben felszolgálják a vendégeknek.

Hozzávalók: 

  • egy vöröshagyma
  • 10 dkg szalonna
  • 30 dkg tarhonya
  • fél teáskanál pirospaprika
  • egy paradicsom
  • egy paprika
  • 60dkg burgonya
  • 20 dkg kolbász

Süssük ki a szalonna zsírját egy lábasban, majd adjuk hozzá a tarhonyát. Körülbelül egy percig pirítsuk, amikor már kezdenek barnulni a szemek, keverjük hozzá a finomra vágott hagymát és közepes lángon süssük további két percig. Hintsük meg pirospaprikával és egy kevés sóval, majd gyorsan (nehogy a paprika megégjen és keserű legyen) öntsük fel 8 dl vízzel, és lefedve főzzük további 5 percig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott paprikát és paradicsomot, a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, valamint a felszeletelt kolbászt. Lefedve, kis lángon 30 perc alatt készre főzzük. 

Paradicsomos tonhalas penne

Hozzávalók:

  • egy doboz tonhal, lehetőleg olívaolajban, hogy ezt az olajat tudjuk használni
  • fél vöröshagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • fél doboz paradicsom konzerv 
  • penne
  • só, bors 


Tegyük fel forrni a sós vizet a tésztának. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Forró serpenyőben adjuk hozzá a tonhalolajat, és közepes lángon főzzük áttetszőre a hagymát és a fokhagymát. Főzés közben sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a paradicsomot és forraljuk fel. Tegyük hozzá a tonhalat, ha szeretnénk, tehetünk bele oregánót is, de akár ki is hagyható. Főzzük a pennét a megjelölt ideig, majd szűrjük le. Hideg vízzel nem szabad leöblíteni, rögtön mehet a tonhalas szószba, keverjük össze és kész is.

Sült tészta három összetevőből

Hozzávalók:

  • 120 gramm feta sajt
  • 1 csésze tej
  • 3 tojás


Ehhez a tésztához bármilyen fajtát választhatunk, sőt akár különböző, ki nem főzött maradék tésztákat is bátran használhatunk. Főzzük ki sós vízben és öblítsük le hideg vízzel. Ezután a feta sajtot morzsoljuk egy tálba, adjuk hozzá a felvert tojást és a tejet. Keverjük össze a tésztát és a keveréket egy serpenyőben és ízesítsük ízlés szerint. Mivel a feta alapvetően sós, ezért legfeljebb bors vagy a kedvenc zöldfűszerünk mehet még bele. Öntsük egy tepsibe vagy hőálló üvegtálba és süssük 40 percig 180 fokon, amíg a teteje aranybarna lesz. Jó étvágyat!

(Kiemelt kép forrása: Pinterest)