Sokkoló tény: életveszélyes lehet a spenót fogyasztása

Azért nem kell kidobni minden spenótos ételünket, pár egyszerű lépés betartásával ugyanis kivédhetők a káros tényezők.

2025. január 30., 13:20

Szerző:

Bár sokan meg vannak győződve arról, hogy a spenótnál nincs egészségesebb ehető növény, most kiderült, hogy ez nincs így. Mert bár a spenót nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz – tele van A-vitaminnal, C-vitaminnal és jelentős mennyiségű K-vitaminnal is meg van spékelve, de a vas, valamint a magnézium sem hiányzik belőle –, de azért van árnyoldala is.

Az Agroinform összeállítása szerint a spenót viszonylag magas oxálsavtartalommal rendelkezik, ami csökkentheti bizonyos ásványi anyagok, például a kalcium és a vas felszívódását. Az oxálsav magas bevitele ráadásul hozzájárulhat a vesekő kialakulásához azoknál, akik erre hajlamosak. Emellett bár a spenót nitráttartalma jó hatású lehet, a nitrátok bizonyos körülmények között nitritekké alakulhatnak át, amelyek potenciálisan károsak lehetnek, ha nagy mennyiségben fogyasztják vagy nem megfelelően tárolják az ételt. Elenyésző esetben pedig előfordulhatnak allergiás reakciók is a spenót fogyasztásakor.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fentiek alapján még nem kell a spenótot a Gonosz eledelének gondolnunk, és nem kell kidobnunk mindent, amiben egy kevéske is akad belőle. A spenót fogyasztása ugyanis mindezek ellenére is biztonságos, ráadásul pár lépéssel az árnyoldalak is felszámolhatók! Ehhez csak a következő aranyszabályokat érdemes követni:

  • A spenót oxálsavtartalmát csökkenthetjük, ha megfőzzük vagy pároljuk;
  • A spenótot érdemes frissen vagy gyorsan elkészítve fogyasztani, hogy elkerüljük a nitritek képződését.

Ami pedig igazán meglepő, hogy a fagyasztott spenót négyszer annyi C-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz, mint a friss, tehát ilyen formában is érdemes fogyasztani.

Recept: tejszínes-spenótos rakott krumpli

Végül pedig egy kiváló spenótos recept, mely könnyen elkészíthető, nem kell sokat előkészülni hozzá, olcsó és nagyon finom. Lássuk!

Szükségünk lesz egy kiló krumplira. Egy csomag bébi spenótra, de fagyasztott leveles spenót is lehet. Egy kis alaplé mindig legyen a hűtőben, ehhez a recepthez nem feltétlenül szükséges, de ha van, akkor még finomabb lesz. Az egyik kedvelt áruházláncban már olcsón lehet kapni 33 százalékos kis kiszerelésű főzőtejszínt. Van, aki habtejszínnel készíti el. Ízlés kérdése, de ha savanyú a végtermék, akkor az a habtejszín miatt van. Szükségünk lesz még egy kis vajra, de megteszi az olaj is, és egy 1 darab tojásra. Só, bors, fokhagyma, szerecsendió – ezeket a fűszereket vegye elő. Ha van még otthon – ma már luxusterméknek számító – sajt is, akkor az is jöhet. 

A krumplikat sós vízben héjastul fűzzük meg. Utána hámozzuk meg és vágjuk karikára, majd tegyük egy tepsibe. Egy teflonban felforrósítunk vajat és megpirítjuk rajta a meghámozott és összezúzott fokhagymát. Hozzáforgatjuk a spenótot. A főzőtejszínt keverjük ki egy darab tojással, ezt sózzuk és borsozzuk, és tegyünk bele egy kis szerecsendiót. Végül a bekevert tejszínt és a fokhagymás spenótot is öntsük rá a krumplira és keverjük össze. Az egész tetejére jön a reszelt sajt. Végül 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Egy szeptemberben közzétett nagyszabású, friss tanulmány szerint az elesésből származó elszenvedő idősebb felnőtteknél nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia a balesetet követő egy éven belül, mint azoknál az azonos korúaknál, akik másfajta fizikai sérülést szenvedtek el.