Hódít a pegán diéta, amivel már farsangra elérheti az álomalakot

A pegán étrend a paleo és a vegán elveken alapul, bár némi húsfogyasztásra ösztönöz. Hangsúlyt fektet a teljes értékű élelmiszerekre, különösen a zöldségekre, miközben nagyrészt tiltja a glutént, a tejtermékeket, a legtöbb gabonafélét és a hüvelyeseket.

2025. január 21., 10:50

Szerző:

A pegán diéta egy olyan étkezési stílus, amelyet a két legnépszerűbb diétás irányzat – a paleo és a vegán – ihletett, írja a heathline.com.

Megalkotója, Dr. Mark Hyman szerint a pegán diéta a gyulladások csökkentésével és a vércukorszint kiegyensúlyozásával segíti elő az optimális egészséget.

Mi a pegán diéta a gyakorlatban?


A pegán étrend a paleo és a vegán étrendek legfontosabb alapelveit ötvözi, azon az elképzelésen alapulva, hogy a tápanyagokban gazdag, teljes értékű élelmiszerek csökkentik a gyulladást, kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és támogatják az optimális egészséget.

Ezt olvasva az ember első gondolata az, hogy a paleo és a vegán étrend egyszerre nem kivitelezhető, túlságosan korlátozó, egysíkú, unalmas diéta, ám a valóság az, hogy a pegán étrend egyedi, saját irányelvekkel rendelkezik, és sokkal kevésbé korlátozó, mint akár a paleo, akár a vegán étrend önmagában.

A pegán diéta legnagyobb előnye az, hogy nem tipikus, rövid távú étrendnek tervezték, ehelyett inkább a fenntarthatóságra törekszik, hogy  határozatlan ideig követhesse, aki a súlycsökkentés mellett az egészségére is figyelne.

Nagy hangsúlyt fektet a zöldségekre és a gyümölcsökre, de kis vagy közepes mennyiségű hús, bizonyos halak, diófélék, magvak és néhány hüvelyes fogyasztása is megengedett. Az erősen feldolgozott cukrok, olajok és gabonafélék azonban nem javasoltak, de nagyon kis mennyiségben még ebben is megengedő a diéta.

Mit ehetünk, ha a pegán diétát szeretnénk tartani?

A pegán diéta alapvető ajánlása az, hogy a napi energia bevitelünk 75%-t a megengedett zöldségekből és gyümölcsökből kell fedezni, amelyek közül javasolt előnyben részesíteni az alacsony glikémiás indexűeket. A maradék 25%-ban fogyasztható bio termesztésből vagy szabadtartásból származó húsféleség, hal, vagy tojás, de ezeknél nagyon fontos, hogy vagy füves – természetes táplálású vagy legeltetett állatok termékei engedélyezettek!

Napi 2000 kalóriás energia szükségletnél, 500 kalóriányi fehérje engedélyezett, ami 125 g-nyi tiszta fehérjének felel meg. Ha teljesen kihasználjuk ezt a keretet, akkor egy sportoló számára is megfelelő étrendet kapunk akár szálkásítási-, akár izomtömeg növelési időszakban.

A halak közül elsősorban a szardínia vagy a vadon élő lazac fogyasztását javasolja a pegán diéta.

A magvak közül a földimogyorón kívül minden olajos mag fogyasztható. Olajok közül még hidegen sajtolt avokádó- és olívaolaj is használható, viszont a kókusz olajnál ügyelni kell, hogy finomítatlan változatot válasszunk.

A klasszikus paleo étrenddel szemben ez nagyobb figyelmet fordít a szénhidrát forrásokra, hiszen sokan felismerték, hogy a „kényelmes” paleo étrendnek az egyik legnagyobb veszélye a túlzott állati zsír fogyasztás.

A pegán étrend napi maximum 125 g „magot” (quina) és hüvelyesből (lencse, csicseriborsó, fekete bab, pintó bab) napi 75 g-nyi mennyiséget engedélyez, amennyiben a páciensnek nincs semmilyen olyan anyagcsere zavara miatt kialakult tünetegyüttese, amely kapcsolódik a szénhidrátok hasznosításához.

A diéta mellé javasolják az Omega3 zsírsav, a D3 és B12 vitamin pótlását.

A pegán diéta tehát egy orvosi alapokon nyugvó, elsősorban gyulladáscsökkentő étrend, amely szigorúbb alkalmazásával és szigorításokkal alkalmas lehet a szénhidrát anyagcsere zavarok kezelésére is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)