Veszélyesnek nyilvánították a gyerekek egyik kedvenc italát
Egy népszerű ital árthat a kicsik egészségének.
A szülők nincsenek könnyű helyzetben, ha a gyermekek étkezéséről van szó. Az egészséges élelmiszerek mellett rengeteg olyan termék is elérhető, amelyek a gyermekek számára vonzóak, ám az egészségre rendkívül károsan hatnak, ezek kiszűrése azonban nem könnyű feladat. Ezúttal egy gyerekek körében is kedvelt ital esetében merült fel, hogy az adott termék fogyasztása akár súlyos következményekkel is járhat – számolt be róla a Science Alert.
Az ír és a brit szakemberek átfogó vizsgálatokba kezdtek, miután az Egyesült Királyságban meglepően sok 8 év alatti gyermek került kórházba hasonló tünetekkel. Az egyes eseteke külön-külön is kivizsgálták, és összefüggést találtak a kialakult súlyos állapot, illetve egy konkrét termék fogyasztása között.
A 2018 és 2024 között történt esetekben a gyerekek sürgősségi ellátásra szorultak, és ennek hátterében egy olyan alapanyag állhat, amelyet ugyan az élelmiszeripar számost területen alkalmaz, ám annak nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgezést okoz. A kutatások alapján egyértelműnek tűnik, hogy a gyermekek szervezetére ez akár egészen súlyos hatást is gyakorolhat.
Ez az ital nem való a gyerekeknek a szakemberek szerint
Az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban megjelent szakértői vélemény feltárta, hogy az elmúlt években a gyereket érintő, egyre gyakoribbá váló és súlyos tüneteket produkáló kórállapotok kialakulásában egy népszerű ital, pontosabban annak egyik alkotóeleme játszhat szerepet.
Különösen a nyári hónapokban kedvelt hűsítő a jégkása, azt azonban kevesen tudják, hogy sok esetben ez az ital glicerint tartalmaz, amelyet egyrészt édesítőszerként alkalmaznak, másrészt ezzel gátolják meg a kása megfagyását.
A vizsgált esetekben a gyerekeknél a jégkása elfogyasztását követően egy órán belül olyan súlyos állapot alakult ki, amely kórházi ellátást igényelt. A 2 és 7 év közötti gyermekek többsége elvesztette az eszméletét, alacsony vércukorszintet állapítottak meg nálunk, az agyukra is negatív hatással volt a glicerin, egyiküknél pedig görcsös roham alakult ki.
A gliceirnt ugyan nem alkalmazzák minden jégkása esetében, ám egyre elterjedtebb ez a megoldás, már csak azért is, hogy ezzel is csökkentsék a termékek cukortartalmát, amelyre egyre nagyobb az igény a fogyasztók részéről. A cukor hasonló tulajdonságokkal bír, ám mivel ennek mértékét is igyekeznek csökkenteni, a glicerinnel pótolják.
A kutatások azt igazolták, hogy a gyermekeknél ez gyakorlatilag mérgezést okozhat, ezért az élelmiszer-biztonsági hatóságok és a szakértők is azt javasolják, hogy a 8 év alatti gyermekek esetében kerülni kell a jégkásák fogyasztását. Bár a gyerekek körében nagyon népszerűnek számítanak ezek a színes, hűsítő italok, ám a szakértők szerint a legtöbbet a szülők tehetik azért, hogy a fent leírthoz hasonló rosszullétek elkerülhetőek legyenek.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)