Bemutatjuk a hosszú élet pörköltjét, aminek fogyasztása éveket adhat
A kék zónában élők nagyon tudnak valamit, legalábbis a hosszú élet titkát biztosan birtokolják.
A világ kék zónáiban – vagyis ahol a legtovább élnek az emberek – tízszer valószínűbb, hogy megéli valaki a százéves kort. Ilyen hely a görögországi Icaria szigete is, ahol a helyiek hosszú életének egyik alappillére az egészséges táplálkozás – írja cikkében a Mirror. A lap szerint a kisebb adagok, a növényi alapú termékek, esetleg esténként egy kis pohár bor is szerepel a helyeik étrendjében, de van egy konkrét, bevált receptjük is. A következőkben ennek összetevőit áruljuk el.
A hosszú élet pörköltje
A „hosszú élet pörköltjének” nevezett étel különösen kedvelt a görög Icaria szigetén. Az étel középpontjában a friss összetevők állnak, amik nem mások, mint a lilahagyma, fokhagyma, édesköményhagyma és a paradicsom, amelyet egy csésze feketeszemű borsóval bolondítanak meg.
Az ezekből az összetevőkből készített egytálétel nem csak finom, de a glikémiás indexe is alacsony, ami segít abban, hogy a vércukorszint a normál tartományban maradjon. Emellett a benne található sok zöldség nagyszerű fehérje-, rost- és alapvető tápanyagforrás, és az étel telített zsírokban szegény. A „pörkölt” ezenkívül a fogyásban is segíthet, a feketeszemű borsó és a zöldségek magas rosttartalma ugyanis elősegíti a jóllakottságot, csökkentve a túlevés valószínűségét.
Így készül a hosszú élet pörköltje
S hogy hogyan kell elkészíteni ezt a remek ételt? Mi sem egyszerűbb, mutatjuk a pofonegyszerű receptet!
Először a hagymát, az édesköményhagymát és a fokhagymát megpirítjuk kevés zsiradékon, majd hozzá adjuk a feketeszemű borsót. Ezután néhány babérlevéllel együtt összezuttyantjuk egy kis paradicsompürével, végül friss paradicsomot és annyi vizet adunk hozzá, hogy a babot ujjnyira ellepje. Ezután nem marad hátra, mint a főzés, amit 40-60 percig végzünk. Mindennek a végén enyhén sózzuk az ételt, végül pedig apróra vágott kaporral ízesítjük.
Érdemes figyelni rájuk
Korábban a 168 is megírta, hogy kutatók arra a véleményre jutottak, hogy bizony érdemes inspirálódni bizonyos népcsoportok étkezési szokásaiból. Ezek adják ugyanis a kék zóna diéta alapját, ami egyre népszerűbbé válik nemcsak a fogyókúrázók, hanem azok körében is, akik szeretnének egészségesebben élni. Emellett persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy a rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen, ez mindenhol alapvetés a kék zónákban. Ennek eredményeként a kék zónában élők nem küzdenek túlsúllyal, és mára az is bizonyítást nyert, hogy diétaként is érdemes alapul venni a fent felsorolt étkezési szokásokat, amit azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik nem a kilóikból szeretnének leadni, de fontosnak tartják az egészségük megőrzését.
(Kiemelt kép: Paradicsomnövény. Fotó: kie-ker, Pixabay)