Ezeket a gyümölcsöket eszi? Legyen óvatos, a bélrákot kockáztatja velük
Meglepő, hogy milyen gyümölcsökkel és zöldségekkel érdemes óvatosnak lenni.
Az Environmental Working Group minden évben összeállítja a vegyi anyagokkal leginkább szennyezett növények (értsd zöldségek, gyümölcsök) rangsorát. Bár a termékek függhetnek az adott régiótól, illetve a termesztési körülményektől, hasznos útmutató lehet például azok számára, akik igyekeznek minimalizálni a vegyszereket étrendjükben – írja cikkében a Glamour. A lap szerint a lista elején kapott helyet az alma, az eper, a spenót, a szőlő és a paradicsom, de korábban felkerült ezek közé a kelkáposzta, a nektarin, a cseresznye, a paprika, az áfonya és a zöldbab is.
A lap figyelmeztetett arra, hogy a boltokban kapható termékek egyikénél sem zárható ki, hogy növényvédő szereket ne tartalmaznának, még azoknál sem, amelyeket bio felirattal láttak el. Ha azonban fogyasztás előtt 30 másodpercig folyó víz alá tartjuk, közben pedig kissé megdörzsöljük őket, csökkenthetjük a káros vegyi anyagok mennyiségét a zöldségeken és gyümölcsökön. Ugyanakkor meg is hámozhatjuk őket, ám ebben az esetben azzal is számolnunk kell azzal, hogy megszabadulunk a hasznos tápanyagaik nagy részétől is.
A mérgező gyümölcsök rákot is okozhatnak
A Galmour cikkében felidézte Dr. Michelle Hughes, a Yale Medicine gasztroenterológusának szavait is. A szakember ugyanis nemrég arról beszélt, hogy nem véletlen, hogy a fiatalok körében az utóbbi időben rohamos mértékben megnőtt a bélrákkal diagnosztizált esetek száma. Mint mondta, az emelkedés hátterében valószínűleg azok a különböző vegyi anyagok állhatnak, amelyek a mindennapi használati tárgyakban, például edényekben, élelmiszertárolókban, valamint zöldségekben és gyümölcsökben vannak.
A fiatalok rákkal való küzdése egyébként valóban óriási probléma. Korábban az Európai Bizottság ki is adott egy jelentést, miszerint Magyarországon volt a legmagasabb a rák okozta halálozás 29 vizsgált ország közül 2021-ben, csaknem harmadával (32 százalékkal) meghaladva az EU-átlagot. A statisztika szerint a férfiak halálozási aránya mintegy kétszerese volt a nőkénél, azonban megjegyzendő, hogy 2011 és 2021 között mindkét nemnél csökkenő tendencia figyelhető meg a halálozásoknál, meghaladva a hasonló gazdasági helyzetű országok átlagos csökkenését.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)