Súlyos dolog derült ki a dubaji csokiról, ami minden fogyasztó egészségét érinti
Akadt egy kis probléma a dubaji csoki németországi tesztjei során.
A német élelmiszer-ellenőrző hatóságok aggasztó eredményeket közöltek a dubaji csokik vizsgálatát követően. A Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből és Jordániából származó mintákat Észak-Rajna–Vesztfáliában tesztelték, és a külföldi termékek 96 százaléka megbukott a vizsgálatokon – írja az Economx a Bild cikkére hivatkozva. Ezzel együtt amúgy a németországi gyártású dubaji csokoládék sem teljesítettek sokkal jobban: 38 százalékuk bukott meg a teszteken. Egy düsseldorfi vizsgálat pedig kimutatta, hogy a 10 tesztelt termékből kettő magas penészméregszintet tartalmazott.
Márpedig ez súlyos egészségkárosodást okozhat, akár máj- és vesekárosodást, valamint az immunrendszer gyengülését is előidézheti. Ezen felül a csoki kapcsán fontos hiányosságokat is feltártak a szakemberek, többek között hogy jelöletlen színezékeket és allergéneket, valamint az Enterobacteriaceae baktérium emelkedett szintjét tartalmazzák, ami akár szalmonella- vagy E. coli fertőzést is okozhat.
A dubaji csoki már régóta nem az, aminek látszik
Bár az édesszájúaknak igazi különlegességnek számít, de már eddig is sokan nyilatkoztak úgy, hogy nem értik a dubaji csoki iránti hatalmas érdeklődést, ugyanis nem annyira kiemelkedő az ízvilága, mint azt sokan várnák. Ezt megmagyarázhatják az ízlésbeli különbségek, a német hatóságokat azonban nem is az érdekelte, mennyire finom valójában a csokoládé, sokkal inkább az, hogy mit tartalmaz.
A dubaji csokoládé tölteléke egy meglehetősen lágy pisztáciakrém és egy különleges tészta. Ez a töltelék azonban sokféleképpen készülhet, és mint az kiderült, akár káros anyagokat is tartalmazhat. A német hatóságok öt olyan csokoládét vizsgáltak, amely az Egyesült Arab Emírségekből származott, három esetben pedig török gyártók termékeit ellenőrizték.
Ez utóbbiak kapcsán az volt a legnagyobb probléma, hogy olyan allergéneket tartalmaztak, amelyet a gyártók nem jelöltek. Találtak bennük szezámmagot, ami az arra érzékenyeknél anafilaxiás sokkot is kiválthat. Az Egyesült Arab Emírségekből származó csokoládéknál nem a töltelékkel, hanem magával a csokoládéval volt probléma, hiszen valójában pálmaolajból készültek, a csomagolás jelzett összetevők helyett. Mindegyik mintában sok színezéket találtak, és azt is kifogásolták, hogy a csomagoláson jelzett összetevők mennyisége, így végső soron az édesség minősége nem felelt meg a valóságnak.
A lehetséges egészségkárosító hatás és a vásárlók megtévesztése is olyasmi, ami ellen a német élelmiszer-biztonsági hatóságok is fellépnek, így egyelőre az importőrök feladata lesz, hogy ellenőrizzék a polcokra kerülő édességek minőségét. Arról egyelőre nincs információ, hogy nálunk végzett volna hasonló ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hatóság, ám előfordulhat, hogy a jövőben erre is sor kerül.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)