Súlyos dolog derült ki a dubaji csokiról, ami minden fogyasztó egészségét érinti

Akadt egy kis probléma a dubaji csoki németországi tesztjei során.

2025. március 16., 09:57

Szerző:

A német élelmiszer-ellenőrző hatóságok aggasztó eredményeket közöltek a dubaji csokik vizsgálatát követően. A Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből és Jordániából származó mintákat Észak-Rajna–Vesztfáliában tesztelték, és a külföldi termékek 96 százaléka megbukott a vizsgálatokon – írja az Economx a Bild cikkére hivatkozva. Ezzel együtt amúgy a németországi gyártású dubaji csokoládék sem teljesítettek sokkal jobban: 38 százalékuk bukott meg a teszteken. Egy düsseldorfi vizsgálat pedig kimutatta, hogy a 10 tesztelt termékből kettő magas penészméregszintet tartalmazott.

Márpedig ez súlyos egészségkárosodást okozhat, akár máj- és vesekárosodást, valamint az immunrendszer gyengülését is előidézheti. Ezen felül a csoki kapcsán fontos hiányosságokat is feltártak a szakemberek, többek között hogy jelöletlen színezékeket és allergéneket, valamint az Enterobacteriaceae baktérium emelkedett szintjét tartalmazzák, ami akár szalmonella- vagy E. coli fertőzést is okozhat. 

A dubaji csoki már régóta nem az, aminek látszik

Bár az édesszájúaknak igazi különlegességnek számít, de már eddig is sokan nyilatkoztak úgy, hogy nem értik a dubaji csoki iránti hatalmas érdeklődést, ugyanis nem annyira kiemelkedő az ízvilága, mint azt sokan várnák. Ezt megmagyarázhatják az ízlésbeli különbségek, a német hatóságokat azonban nem is az érdekelte, mennyire finom valójában a csokoládé, sokkal inkább az, hogy mit tartalmaz.

A dubaji csokoládé tölteléke egy meglehetősen lágy pisztáciakrém és egy különleges tészta. Ez a töltelék azonban sokféleképpen készülhet, és mint az kiderült, akár káros anyagokat is tartalmazhat. A német hatóságok öt olyan csokoládét vizsgáltak, amely az Egyesült Arab Emírségekből származott, három esetben pedig török gyártók termékeit ellenőrizték.

Ez utóbbiak kapcsán az volt a legnagyobb probléma, hogy olyan allergéneket tartalmaztak, amelyet a gyártók nem jelöltek. Találtak bennük szezámmagot, ami az arra érzékenyeknél anafilaxiás sokkot is kiválthat. Az Egyesült Arab Emírségekből származó csokoládéknál nem a töltelékkel, hanem magával a csokoládéval volt probléma, hiszen valójában pálmaolajból készültek, a csomagolás jelzett összetevők helyett. Mindegyik mintában sok színezéket találtak, és azt is kifogásolták, hogy a csomagoláson jelzett összetevők mennyisége, így végső soron az édesség minősége nem felelt meg a valóságnak.

A lehetséges egészségkárosító hatás és a vásárlók megtévesztése is olyasmi, ami ellen a német élelmiszer-biztonsági hatóságok is fellépnek, így egyelőre az importőrök feladata lesz, hogy ellenőrizzék a polcokra kerülő édességek minőségét. Arról egyelőre nincs információ, hogy nálunk végzett volna hasonló ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hatóság, ám előfordulhat, hogy a jövőben erre is sor kerül.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

Az épületek minősége nemcsak komfortérzetünket, hanem egészségünket is befolyásolja. A beteg épület szindrómát a 70-es évektől kutatják, amikor Amerikában elkészültek az első gigantikus felhőkarcolók, ahol sok ember betömörült viszonylag kis helyre, kis irodákba, és észrevették azt, hogy egyeseknek fejfájás, rossz közérzet, másoknak ennél súlyosabb egészségügyi problémáik jelentkeztek.