Versenytársa akadhat a Spotifynak

Dubaiból indult a viszonylag ritka pénzügyi megoldással az amerikai tőzsdére vitt cég, az Anghami

2021. július 6., 09:02

Szerző:

A zene és egyéb digitális tartalmak megosztására alkalmas népszerű app, a Spotify versenytársa, a közel-keleti Anghami szokatlan megoldással jutott tőkéhez. A cég egyesült egy úgy nevezett blank cheque típusú befektetési céggel, amely lépés jelentős érdeklődést váltott ki a hasonló lehetőségeket kereső közel-keleti cégek körében, ugyanis a régióban meglehetősen ritkák az ilyen típusú tech cégek. A magyarra biankó csekként fordítható megoldás, egy felvásárlásokra specializálódott, üzleti terv nélküli, különleges befektetésekre fókuszáló, tőzsdén jegyzett céget jelent (special-purpose acquisition company - SPAC), amely eleinte csak papíron létezik.

Márciusban az Anghami bejelentette egyesülési szándékát a speciális befektetésekre alapított Vistas Media Acquisition Company SPAC-val.. Az azóta eltelt időben a Vistas hatalmas érdeklődésről számolt be kockázati tőke alapok, magán befektetési alapok és vállalkozók részéről. 

„Nagyon hiszünk benne, hogy még számos, az Anghamihoz hasonló rejtett kincs bujkál még a régiónkban. Ezek a startupok nemcsak cégünk, hanem más SPAC-k számára is sikeres üzleti együttműködést jelenthetnek” – mondta Saurabh Gupta, Vistas társalapító és igazgatósági tag. 

Bár a némileg lesajnálóan a „szegények befektetési alapjainak” is hívott SPAC-k rekord évet zártak az USA-ban 2020-ban, az egyesülések által az utóbbi időszakban nyújtott lanyha eredmények, valamint a fokozottabb hatósági ellenőrzés miatt a megoldás egyre kevésbé jellemző az Egyesült Államokban, viszont a lazább hozzáállású Közel-Keleten egyre nagyobb az ilyen típusú cégek iránt az érdeklődés. A Shuaa Capital pénzügyi szolgáltató három, egyenként 200 millió dollár tőkéjű SPAC felállítását tervezi. A Bloomberg hétfői beszámolója szerint a dubai-i székhelyű FIM Partners már a múlt héten bevezette az amerikai Nasdaq-ra 200 millió dollár alaptőkéjű saját SPAC-ját, és a Financial Times is a Mubadala Investment hasonló lépéseiről számolt be múlt héten.

Az Anghamit felkaroló céget három fő vezeti: A vezérigazgató F. Jacob Cherian, a JPMorgan Chase korábbi vezető munkatársa, a már említett Saurabh Gupta korábbi bankár és filmproducer, a harmadik tag és szintén társalapító, a szingapúri média-befektetési szakértő, Abhayanand Singh. A már idézett Gupta szerint a Vistas olyan magas növekedési potenciállal rendelkező szektorokban keres befektetési lehetőségeket, mint a média, a szórakoztató elektronika és az egészségügy. 

„A koronavírus-járvány okozta bezártság megteremtette egy digitális tartalom és média piaci robbanás lehetőségét. Jelentős méretű fejlődésre számítunk, különösen a közel-keleti régióban.” – tette hozzá.

(Egy nő zenét hallgat a fűben ülve a Hua Shan Creative Parkban Tajpejben, 2013. július 28-án. Fotó: Jerome Favre / Bloomberg)