Szaúd-Arábia a Közel-Kelet Szilícium-völgyévé szeretne válni

Az Apple és a Microsoft is a közel-keleti országban nyit akadémiát.

2021. szeptember 7., 19:36

Szerző:

Szaúd-Arábiában nyit akadémiát az Apple és a Microsoft is, miután az olajban gazdag királyság a közel-keleti technológia és innováció központjává szeretne előlépni, írja a Bloomberg. A fent említett cégek mellett a Google, az Amazon, valamint az IBM is úgy nyilatkozott, hogy besegítenek a szoftverfejlesztési és kódolási képzésében – mondta Abdullah Alswaha kommunikációs és információtechnológiai miniszter. Kiemelte: ezen lépésükkel szeretnék felvenni a versenyt az Egyesült Arab Emírségekkel, ahol Abu Dhabi és Dubai is technológiai fellegvárrá lépne elő az elkövetkező évtizedekben.

A szaúdi kormány augusztusban több mint 1,2 milliárd dollár értékű beruházássorozatot indított el, amelynek rövidtávú célja, hogy a szaúdi iskolások digitális készségeit fejlesszék, hosszútávon pedig az, hogy száz gyermekből egyet minimum programozónak képezzenek ki. A célkitűzések elérésének érdekében Szaúd-Arábia komoly erőfeszítéseket tett, hogy meggyőzze a globális technológiai cégeket arról, hogy országukba költöztessék közel-keleti központjukat. Ezt olyannyira komolyan gondolják, hogy 2024-től nem is fognak szerződést kötni olyan külföldi cégekkel, amelyek közel-keleti központja egy másik, szomszédos országban lesz bejelentve – erről beszélt egy szaúdi képviselő még februárban. 

„Azok a vállalatok, amelyek székhelyüket a régióba költöztetik, előnyben részesülnek a kormányzati szerződésekkel és a kvázi kormányzati vállalatokkal szemben” – mondta Alswaha, hozzátéve, hogy aktív megbeszélések folynak a Microsofttal, a Cisco-val és más technológiai nagyvállalatokkal is ebben a kérdésben. „Bízunk benne, hogy hamarosan bejelentéseket fog hallani ezen a területen” – mondta a miniszter. A királyság szerdán mutatta be az első szaúdi gyártmányú okoschip-üzemet is, amelyet katonai, polgári és kereskedelmi célokra is használnak majd.

(Kiemelt kép: Fayez Nureldine / AFP)