Sokaknál kiverte a biztosítékot Joe Biden törekvése az emlékeztető oltásról

Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy több millió, már teljesen beoltott amerikainak emlékeztető dózist adjon.

2021. szeptember 19., 18:06

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök a héten új irányt szab a globális vakcinaelosztásnak, és csúcstalálkozót szervez a szegényebb országok oltáshiányáról, miközben az Egyesült Államok arra törekszik, hogy több millió, már teljesen beoltott amerikainak emlékeztető dózist adjon. Az amerikai emlékeztető terv már péntektől kezdve több tízmillió adagot irányít sok amerikai karjaiba. Ez feldühítette nemcsak azokat a nemzeteket, ahol sokan még mindig küzdenek az első oltás megszerzéséért, de sok más amerikai állampolgárt is.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres pedig óva intett az emlékeztető oltásokra vonatkozó amerikai tervtől, amely kevesebb oltást jelentene külföldön. „Ha az emlékeztető oltások beadása egy országban azt jelenti, hogy mások nem kapnak oltást, természetesen nem ez a legjobb módja a betegség kezelésének” – mondta egy interjúban.

Biden csapata azt szeretné, ha más gazdag nemzetek növelnék adományaikat, hogy ellensúlyozzák az amerikai oltóanyag-utánpótlási program által okozott esetleges terhelést.  Az Egyesült Államok az első több százmillió adagot a saját területén állította elő, mielőtt a belföldi kereslet lassulása után erőteljesen az exportra váltott. Eddig az Egyesült Államok több mint 140 millió adagot adományozott és szállított külföldre. A világnak azonban több milliárd adagra van szüksége a világjárvány megfékezéséhez és ezt a célt nehéz lenne csak adományokból elérni. A nagyobb globális oltóanyag-egyenlőséget szorgalmazók közül sokan azt mondják, hogy Bidennek lazítania kellene az oltóanyag-formulák jogi védelmét, és megállapodásokat kellene kötnie a gyártók és a más országokban lévő létesítmények között.

Habár az Egyesült Államok már most is több adag oltóanyagot exportált, mint bármely más ország, ezt a szakértők még mindig nem tartják elegendőnek a koronavírus elleni védekezésben. Sokak szerint az amerikai kormány erősítő politikája pedig inkább nyomást gyakorolhat más országokra, hogy kövessék a példát saját extra dózisokra vonatkozó terveikkel, tovább súlyosbítva a globális egyenlőtlenségeket. „Ez olyan, mintha neked és nekem lenne mentőmellényünk, és ők dobnának nekünk még egyet-kettőt, miközben a bolygó több, mint felének nincs” – mondta Tom Hart, a ONE kampány megbízott vezérigazgatója, aki az alacsony jövedelmű országokba irányuló oltóanyag-exportért harcol. „Ez nem csak erkölcsileg felháborító, de járványügyi szempontból sincs semmi értelme. Az amerikaiak védelmének legjobb módja inkább az lenne, ha ezt a tüzet máshol oltják el a lehető leggyorsabban” – fogalmazott Hart. 

Pénteken az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal tudósai elismerték, hogy politikai nyomás nehezedik az emlékeztető tervre. Peter Marks, az FDA Biológiai Értékelési és Kutatási Központjának igazgatója azzal kezdte a meghallgatást, hogy arra kérte a testületet, hogy az emlékeztető oltások tudományára összpontosítson anélkül, hogy „a globális oltóanyag-egyenlőséggel kapcsolatos kérdésekbe” torkollna. Ezt követően a testület megszavazta, hogy a Pfizer Inc.-BioNTech SE vakcina emlékeztető oltását a 65 éves és idősebb emberek, valamint azok számára ajánlják, akik olyan betegségben szenvednek, ami miatt nagyobb a súlyos lefolyású Koronavírus kockázata. A testület 16-2 arányban szavazott a Pfizer kérésének megfelelően az összes amerikai felnőtt számára javasolt emlékeztető oltás ellen.

Natalie Quillian, a Fehér Ház egyik vezető tisztviselője az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „Büszkék vagyunk mindarra a munkára,amit az amerikai kormány végzett az elnök kötelezettségvállalásának teljesítése érdekében, hogy vakcinákat osszon meg a világgal és alig várjuk, hogy még többet tegyünk – mondta Natalie Quillian, aki részt vett a Covid-reakcióban, egy múlt havi interjúban. Az amerikai tisztviselők azonban elismerik, hogy még többet kell tenni.

 

(Kiemelt kép: Joe Biden, amerikai elnök megérkezik a delaware-i Dover légibázisra 2021. szeptember 17-én.
Biden elnök a delaware-i Rehoboth Beachre utazik. Fotó: ALEX EDELMAN / AFP)