Sanyarú sors vár az olimpikonokra Tokióban

A welcome-csomag egy 70 oldalas szabálykönyv lesz, amit be kell tartaniuk, különben súlyos pénzbírságra számíthatnak.

2021. június 22., 19:55

Szerző:

„Minden idők legfurcsábbjának ígérkezik a július 23-án kezdődő tokiói olimpia” – mondta Pandelela Rinong  malajziai származású búvár. A 28 éves olimpikon már három olimpián vett részt, de a jövő hónapban esedékes játékok előkészületeihez hasonlót még ő sem tapasztalt sohasem. A sportoló elmondta, hogy a koronavírus miatt egy éve nem látta a családját, mivel ez idő alatt egy “edzőbuborékban” kellet élnie. A napjai az edzőterem és a lakhelye közötti ingázásból álltak, ráadásul ezt a távolságot is autóval kell megtennie, hogy minimalizálja az interakciót a lakosság potenciálisan fertőzött tagjaival. Így az egyetlen társaság akikkel tartotta a kapcsolatot, az a többi sportoló.

Pandela egyike lesz annak a 11 000 sportolónak akik a generáció legsúlyosabb közegészségügyi válságának közepette vágnak neki a sportvilág legrangosabb versenyének. Azonban Japánban sokan tartanak attól, hogy a játékokat újból lemondják, esetleg elhalasztják, de ezek a félelmek főként abból fakadnak, hogy több közegészségügyi szakértő véleménye szerint is az olimpia könnyedén a vírus terjedésének melegágyává válhat, így felelőtlenségnek tartják olyankor megrendezni a játékokat amikor a világ számos pontján a vírus és annak veszélyesebb variánsai még számos életet követelnek.

A feltörekvő sportolók számára igencsak bizonytalan és fáradtságos út vezetett az idei olimpiáig és paralimpiáig. Maga az esemény pedig minden bizonnyal furcsán élettelen lesz a szokásos pompa és csillogás nélkül, a győzelmek utáni ünneplés és a családtagok támogatásának hiányában.

Welcome-csomag

A fentiek helyett viszont kapnak egy welcome-csomagot. Bár ez az "ajándék" nem olyan jellegű lesz, mint amihez a sztársportolók szokva vannak, 
hiszen ez egy 70 oldalas dokumentumot fog tartalmazni, amely lefekteti a szabályokat a játékok közben mozgásra és viselkedésre vonatkozóan, valamint a pénzbírságok pontos összegét, ha esetleg valaki megszegné ezeket. Továbbá a karanténszabályok pontos leírását, amely szerint a sportolókat érkezéskor 3 napra karanténba helyezik és napi tesztelésen kötelesek részt venni. Továbbá tokiói tartózkodásuk idején egy buborékban kell maradniuk az olimpiai falun belül. A társasági élet és a közös étkezés tilos, és a legutolsó versenyüket követően el kell hagyniuk Japánt. Ennek ellenére egyöntetűnek tűnik a vélemény, hogy még a covid-kori olimpiánál is rosszabb lenne, ha egyáltalán nem versenyezhetnének.

„Ha elveszik tőlünk az olimpiát, a "miértünket" veszik el”.

– nyilatkozta Kate Nye, az amerikai csapat súlyemelője aki jelenleg világbajnok a női 71 kilós kategóriában.

Az érem elnyerése óriási vonzerőt jelent a sportolók számára, de a siker mellet az olimpia több pénzt és elismerést is jelenthet szponzori szerződések és állami támogatások formájában. Egyesek számára pedig ez lehet az egyetlen esély, hogy elnyerjék az érmet. Míg a plusz egy év edzés segíthet, a sportolók szerint a bizonytalansággal járó stressz kimerítő volt.

Napi tesztelés

Az eredeti, 2020-as esemény elhalasztása óta az Olimpiai Bizottság és a helyi szervezők Japánban elhatározták, hogy megmutatják a világnak, hogy az esemény szigorú biztonsági ellenőrzésekkel, sikeresen lebonyolítható. Alig egy hónappal az esemény előtt, az olimpia sokakból még mindig heves indulatokat vált ki a Japánban és az egész világon. A helyi epidemiológusok szerint az olimpia egybeeshet a koronavírus újabb hullámával a variánsok terjedése miatt. Az pedig, hogy olyan befolyásos szervek, mint az Asahi újság (amely az esemény hivatalos szponzora) az esemény lefújását szorgalmazták, még több bizonytalanságot keltettek az emberekben arról, hogy valóban megrendezik-e az olimpiát.

Yoshishide Suga miniszterelnök csütörtök késő este azt mondta, hogy a szervezők a hazai nézők számát 10 ezerre korlátozzák ami a fő stadion befogadóképességének hetede, ám a helyi média jelentése szerint ez a döntés még változhat a vírus terjedésének mértékétől függően.

„Néhány ember megkérdezte tőlünk, hogy mi a helyzet Japánban, de őszintén szólva ezzel a járvánnyal kapcsolatban semmit nem lehet igazán tudni” – mondta Ryo Takahasi, az Új Zélandon élő és ott is edző japán vitorlázó.

Japánban a sportolókat többször felszólították arra, hogy szálljanak ki a versenyből. Az olimpikonok azt mondják, követik a híreket, amelyek a játékok ellenzéséről szólnak, de tehetetlennek érzik magukat a szituációban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) többször is biztosította a játékosokat, arról, hogy a játékokat megtartják, így a sportolók az elmúlt év során folyamatosan edzettek és versenyeztek a világ különböző pontjaira utazva,
végtelen mennyiségű koronavírus tesztnek alávetve magukat, hogy életben tartsák álmaikat.

Megzavart tréning

„Az életedet e köré az egyetlen esemény köré kell szervezned”

– mondta Nye, aki négy nappal a verseny előtt egyedül repül Tokióba, karanténba vonul, versenyez, majd másnap távozik, ami
egy hatnapos út lesz összesen. Az Egyesült Államok súlyemelő csapata, amely Tokió exkluzív Aoyama negyedébe tervezte az edzést, végül Hawaii-ra, Honolulura helyezte át az olimpiai táborát. Ott a csapat tokiói idő szerint él majd két héten át, hogy elkerülje az időeltolódás okozta fáradságot amikor Japánba érnek.

A 26 éves Szingapúri úszónak, Joseph Schoolingnek, aki legyőzte nagy példaképét, Michael Phelpset és aranyat nyert 2016-ban, el kellett hagynia az Egyesült Államokat még a járvány első szakasza alatt. E-mailben mondta el, hogy Szingapúrban kellett edzenie, ahol egyes napokon az sem volt garantált, hogy egyáltalán le tud menni a medencéhez. Schooling 2020 végén visszatért Amerikába.

Az oltás nem kötelező, noha a terjedelmes olimpiai szabálykönyv tartalmaz korlátozásokat, az oltást nem követeli meg a résztvevőktől. Ez az egyik oka annak, hogy egyes szakértők attól tartanak, hogy az olimpia alatt zárt negyedekben élő sportolók között hamar terjedésnek indul majd a vírus. A NOB azt nyilatkozta, hogy a Pfizer-BioNTech és a SinoVac által fejlesztett oltásokat tervezi kínálni a sportolóknak, ugyanakkor a Bloombergnek nyilatkozó versenyzők többsége már elérte a teljes védettséget a helyi kormányok által biztosított módon.

A 32 éves amerikai íjász, Brady Ellison azonban úgy döntött nem oltatja be magát. A sportoló úgy nyilatkozott, hogy „a vakcinákat rövid ideig tesztelték és nem régóta használják”. Így a sportoló nem érzi biztonságosnak azok beadatását. „Miután elkaptam a Covidot és megtapasztaltam a tüneteit, inkább ezt vállalom, mint az oltás kockázatát” – nyilatkozta az egyéni íjászat jelenlegi férfibajnoka, aki eddig már három olimpiai érmet gyűjtött be. Ugyanakkor elmondta, hogy egy esetleges pozitív teszt-eredménytől is tart.

Társaság nélkül

A szabályzat betartása azt is jelenti, hogy számos olimpiai szám időpontja még mindig a levegőben lóg. A 31 éves holland strandröplabdázó, Madelein Meppelink azt mondta, várhatóan a játékok megkezdése előtt egy héttel érkezik Japánba, de a visszautat még nem tudta lefoglalni mert az, hogy mikor lesz az utolsó ott töltött napja, azon múlik, mennyire teljesít jól.

„Az elmúlt évek olimpiai-játékai alatt az volt a szokás, hogy ha végeztél ott maradsz, hogy átélhesd a hangulatot, hogy támogasd a sportolótársaidat, azonban ezt most biztosan nem tehetjük meg”.

– mondta a sportolónő.

A támogatás hiánya volt az elmúlt év legnehezebb hozadéka a sportolók elmondása szerint, ugyanakkor azt sem lehet feledni, hogy sokaknak távol kellett maradniuk a szeretteiktől, vagy hosszú időre karanténba vonulniuk.

(Kiemelt kép: EPA/KIMIMASA MAYAMA)