Olyan robbanásra számít az Airbnb, amihez hasonlót száz éve nem láttunk

Az Airbnb ügyvezetője szerint a cég gyorsan talpra áll a válság után, hamarosan megújul a honlapjuk is. Tavaly ilyenkor 80%-kal csökkent forgalmuk, most azt várják, hogy annyira meg fog nőni, amit 100 éve nem láttak. 

2021. május 19., 08:42

Szerző:

Többen foglaltak Airbnb-s szállást az első negyedévben, mint az elemzők várták. Ez jól mutatja, hogy a koronavírus ellen hozott korlátozások enyhítése megnöveli az utazási kedvet. A járvány hatásai azonban még mindig látszanak a szektorban: a cég veszteségei óriásiak, mivel vissza kell fizetniük a kölcsönöket, amiket a válság során vettek fel.

A San Fransisco-i cég decemberben lett nyílt körű részvénytársaság. Az év első három hónapjában 10,3 milliárd dollár értékben foglaltak náluk szállást. Ez 52 százalékkal több, mint egy éve, és az elemzők várakozásait is felülmúlja: ők 7,57 milliárd dollárra becsülték az első negyedévben gazdát cserélő pénzt. A cég összbevétele 5 százalékkal nőtt 887 millió dollárra - ez szintén több, mint az előre becsült érték.

“Még távol vagyunk a normális állapotoktól, de a helyzet folyamatosan javul. Akkora visszatérésre számítunk, amihez foghatót még nem láttunk” - írta a cég részvényeseinek. Az Airbnb nem hozta nyilvánosságra jelenlegi becsléseit a jövőre nézve: a koronavírus okozta bizonytalanságra hivatkoztak. Viszont azt elárulták, hogy áprilisban további javulást várnak.

“Egyelőre nem várjuk azt, hogy a foglalások összértéke visszatér a járvány előtti szintre” - mondta Brian Chesky, a cég ügyvezetője. “Erős negyedévet vártunk: az pedig külön örvendetes, hogy egy utazási cégként ekkora növekedést könyvelhettünk el a járvány alatt.”

Az USA-ban először a 60 év felettieket oltották be, ezért az ebbe a korcsoportba tartozók 60 százalékkal több szállást foglaltak. Chesky szerint hamarosan

olyan mértékben fog megnövekedni az utasforgalmuk, “amihez hasonlót száz éve nem láttunk.”

A cég részvényárai 3,2 százalékkal növekedtek, és a tőzsde zárásakor 135,75 dolláron álltak.

A meglepően pozitív eredmények annak fényében is örvendetesek a cég számára, hogy tavaly ilyenkor a foglalások összértéke 80 százalékkal csökkent. Az Airbnb viszont gyorsabban állt talpra a válság alatt, mint a többi utazási cég: ez annak volt köszönhető, hogy számos városlakó vidéki Airbnb-kbe költözött. A belföldi utazások száma az oltásokéval együtt nőtt. Több szakértő szerint már nyáron visszaállhat a cég teljes, járvány előtti forgalma. “Ki akarjuk deríteni, hogy haladunk-e már a pandémia utáni normalitás felé” - mondta Ivan Feinseth, a Tigress Financial Partners elemzője az eredmények közzététele előtt.

A járvány előtt az utazási szektor leggyorsabban növekedő ágazata volt a rövidtávú lakásbérlés. Már a többi, Airbnb-hez hasonló cég is elkezdett talpra állni: a Booking Holdings és az Expedia is jobb negyedéves eredményeket produkált a vártnál. Mindkét internetes utazási iroda azt tervezi most, hogy még több ingatlant vesz fel kínálatukba az USA-ban. Így terveznek szembeszállni a nyárra várható Airbnb-rohammal. A Booking negyedéves bevétele 50 százalékkal, míg az Expedia-é 44-gyel csökkent tavalyhoz képest.

Az Airbnb közben mindent megtesz azért, hogy piacvezető maradjon. A cég februárban indította el eddigi egyik legnagyobb reklámkampányát, hogy még több szállásadót toborozzon. Most azt mondják, máris több vásárlójuk van emiatt.

Május második felében pedig a cég honlapja is megújul.

Ígérik, hogy így könnyebb lesz szállásadóként regisztrálni.

Az Airbnb bevételeinek mintegy 60 százaléka jön az USA-ból, ahol a vakcinák már szinte bárki számára elérhetőek. A vendégek kihasználják a home office lehetőségét is az utazásra. Egyre népszerűbbek a vidéki célpontok, és egyre hosszabbak a foglalások. Az Airbnb vendégeinek kb. negyede foglalt 28 napra, vagy ennél is többre szállást az első negyedévben. Ez 2019-hez képest 14 százalékos emelkedés. Az észak-amerikai szállásfoglalások mennyisége pedig még a 2019-es számnál is magasabb.

Viszont akadnak olyan országok is, ahol még nem megfelelő a vírushelyzet ahhoz, hogy ismét beinduljon a cég. Indiában napi 4 ezer a halottak száma, Európa lassan halad a vakcinációval, Ausztrália pedig még egy évig zárva tartaná határait. Ahol már enyhítenek a korlátozásokon - például az Egyesült Királyságban és Franciaországban - ott az Airbnb-foglalások száma is megugrik. “Az európai teljesítményünket még sokáig fogják befolyásolni az utazási korlátozások. Viszont úgy hisszük, hogy jól ki fogjuk tudni használni a fokozatos nyitás nyújtotta lehetőségeket” - nyilatkozta a cég.

Viszont a második nyilvános pénzügyi beszámolójában az Airbnb hatalmas veszteségeket is elkönyvelt: összesen 1,17 milliárd dollárt, vagyis részvényenként 1,95 dollárt vesztettek. Egy évvel ezelőtt ilyenkor csak 341 milliós volt a veszteség. A cég szerint azért ilyen kirívó most ez a szám, mert hitelt vettek fel a járvány alatt, amit most vissza kell fizetni: a bevételkiesést 2 milliárd dollárnyi kölcsönnel kompenzálták tavaly áprilisban.

(Olivia Carville és Emily Chang)

Kiemelt kép I Fotó: Dimény András