Európai energiaválság, csökkennek az olajárak

A dollár erősödött.

2021. szeptember 20., 17:57

Szerző:

Az olaj árfolyama csökkent, mivel a kockázati tőkések a hetet hátrányból kezdték. A dollár pedig erősödött a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) ülése előtt, amely várhatóan visszafogja a gazdaságélénkítő intézkedéseket – írja a Bloomberg. 

A New York-i határidős ügyletek a részvénypiacok szélesebb körű esése közepette 71 dollár alá csökkentek hordónként. A dollár harmadik napja emelkedik, ami a devizában jegyzett árukat kevésbé vonzóvá teszi a befektetők számára. A politikai döntéshozók készen állnak arra, hogy a Fed keddtől két napig tartó ülésén megkezdjék a havi tőkevásárlók csökkentésének előkészítését, miközben a piacok a kínai Evergrande Group gondjainak átterjedési kockázatát is mérlegelik. 

„Az olajárak az új kereskedési hét kezdetével csökkenést mutatnak” – mondta Carsten Fritsch, a Commerzbank AG elemzője. Az áraknak ma „ellenszéllel kell szembenézniük, különösen a szilárd amerikai dollár miatt, amely a Fed ülése előtt az erősödés jeleit mutatta”.

A hét alacsony árfolyamú kezdete mellett a kereskedők továbbra is figyelemmel kísérik az európai energiaválságot, miközben a gázról olajra való átállásról beszélnek. A várakozások szerint Ázsiában a tél folyamán bővülni fog a dízel iránti kereslet, míg az USA-ban megugorhat az olaj felhasználása az energiatermeléshez. A fűtéshez használt üzemanyagok, például a cseppfolyósított gáz ára több éves csúcsra emelkedett.
Az októberi szállítású West Texas Intermediate 1,6%-kal, 70,80 dollárra esett hordónként, londoni idő szerint 9:36-kor.

A novemberi szállítású Brent 1,4%-kal 74,32 dollárra csúszott. A Brent azonnali időfelára 78 cent volt hordónként backwardationben – ez egy olyan emelkedő árfolyamú struktúra, ahol a közeli dátumú kontraktusok drágábbak, mint a távolabbiak. Ez a pénteki elszámolás előtti emelkedést követte.

Irak arra számít, hogy az olajárak a jövő év első negyedévében hordónként 70 dollár körül alakulnak, mivel a piacot az OPEC+ kartell kínálatnövelése és a világjárványból továbbra is helyreálló kereslet tartja egyensúlyban.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)