Védőoltás a terhesség alatt? Egy új kutatás megadta a választ!

Egy új kutatás szerint a terhesség alatt is befolyással lehet a babák védettségére a koronavírus elleni védőoltás. 

2021. szeptember 23., 14:53

Szerző:

Az American Journal of Obstetrics & Gynecology című szaklapban szerdán megjelent tanulmány szerint az mRNS-vakcinát kapó terhes nők magas antitestszintet adnak át gyermeküknek. A tanulmány megállapította, hogy 36, születéskor vizsgált újszülött mindegyike rendelkezett a Covid-19 ellen védő antitestekkel, miután anyjukat a Pfizer Inc.-BioNTech SE vagy a Moderna Inc. által adott oltásokkal oltották be – számol be a kutatásról a Bloomberg. 

„Erre nem számítottunk. Csak arra számítottunk, hogy nagyobb változékonyságot fogunk tapasztalni” – mondta Ashley Roman, a NYU Langone Health System szülészorvosa és a tanulmány társszerzője. Ez a tanulmány egyébként az egyik első, amely a köldökzsinórvérben méri az antitestek szintjét, hogy megkülönböztesse, az immunitás fertőzésből vagy vakcinákból származik-e.

Az adatok hozzájárulhatnak ahhoz, több nőt ösztönözzenek arra, hogy a terhességük alatt beoltassák magukat. A Centers for Disease Control and Prevention szeptember 11-i adatai szerint a 18 és 49 év közötti terhes nők mindössze 30%-a van beoltva, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van a szülés előtti vakcina biztonságosságára. Tekintettel arra, hogy a tanulmányban csak egy viszonylag kis csoportot vettek alapul, a kutatócsoport most egy nagyobb csoport eredményeit vizsgálja, valamint azt, hogy a születés után mennyi ideig tart az immunizáció a csecsemőknél.

„Viszonylag korán hoztuk nyilvánosságra a kutatás eredményeit, mivel ez egy egyedülálló felfedezés és fontos következményekkel járhat az ellátásra nézve” – mondta Roman. „Jelenleg minden terhes nőnek ajánljuk az oltás beadását” – tette hozzá a szülésznő. 

A kutatók 36 teljesen beoltott nő köldökzsinórvérét vizsgálták, hogy ellenanyagokat keressenek a spike fehérjével szemben, amely az oltástól vagy a Covidtól való megbetegedés után jelenik meg, valamint a nukleokapszid fehérjével szemben, amely csak a Covid beadása után van jelen a szervezetben. A korábbi tanulmányok a spike-fehérje elleni antitestekre összpontosítottak.

A kutatók által vizsgált 36 minta közül 31 negatív volt a nukleokapszid fehérjével szembeni antitestekre. Más szóval 31 terhes nőnél alakult ki immunitás a vakcinától. A többi ötnél nem vizsgálták a nukleokapszid fehérjét, így a kutatók nem tudják egyértelműen megállapítani, hogy a védettség a vakcinától vagy a természetes fertőzéstől származott.

Az eredmények „nagyon biztató antitestszintet mutatnak a köldökzsinórvérben” – mondta Linda Eckert, a Washingtoni Egyetem szülészet-nőgyógyász professzora, „Ez egy újabb ok arra, hogy a terhes nőknek be kellene oltatniuk magukat, mivel egyre több megbetegedést látunk a fiatalabb csecsemőknél és ez egy olyan proaktív döntés, amelyet a terhesek megtehetnek csecsemőik védelme érdekében”.

A Pfizer és a BioNTech saját tanulmánya a témában viszont még várat magára a lankadó jelentkezési kedv miatt. Az anyukák aggódnak, hogy valaki a vizsgálat során a kontrollcsoportba kerülve placebót kaphat – jelentette szerdán a Wall Street Journal a kutatókra hivatkozva. A Pfizer a Bloombergnek küldött e-mailben közölte, hogy most olyan országokat keresnek, ahol nem javasolják a terhes nőknek, hogy beoltassák magukat. 

 

(Kiemelt kép: Beadnak egy adagot a Pfizer BioNTech COVID-19 koronavírus elleni oltóanyagból a megszállt Ciszjordániában, Ramallah városában lévő oltóközpontban 2021. augusztus 19-én. A Palesztin Hatóság augusztus 12-én közölte, hogy 150 000 adag Pfizer vakcinát vett át a megszállt Ciszjordániában megugró Covid-19-es megbetegedések közepette. A ramallahi székhelyű Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumi közleménye szerint a gyógyszeripari óriáscégtől rendelt négymillió adagból eddig egymilliót kaptak meg. A maradékot az év végéig tételesen kell leszállítani. Fotó: ABBAS MOMANI / AFP.)