Kína és az USA egymásnak esett, de India lehet a nyertes

A Kína és az USA közötti feszültség miatt válhat globális vezetővé India techipara. Azonban a dél-ázsiai ország előtt vannak még kihívások: főként a bürokrácia és a kormányzati hatékonyság terén kell fejlődniük.

2021. március 30., 12:56

Szerző:

„Washington technológiai hidegháborúja Pekinggel azt eredményezte, hogy az országok iparai között gyengült a stratégiai együttműködés, és az ellátási láncok harmadik felekhez kerültek át” – írta a Hinrich Alapítvány keddi jelentésében. – India pedig jó helyzetben van ahhoz, hogy elnyelje ezeket az ellátási láncokat.”

India azt is kihasználhatja, hogy Joe Biden amerikai elnök nemrég nyilvánosan is „Kínamentes” ellátási láncok felállítását sürgette több szektorban. Az ország ezenfelül része a Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) nevű csoportnak az USA-val, Ausztráliával és Japánnal közösen.

A Quad négy országának vezetői márciusban tartották első megbeszélésüket. Többek között Peking gazdasági és katonai törekvéseiről is volt szó. 2020-ban az ország többször is erőszakos konfliktusba került Indiával a vitatott himalájai határon. Idén februárban a helyzet lecsendesítése végett mindkét ország visszavonta csapatait a területről.

Az olyan techóriások, mint az Apple, az Amazon vagy a Samsung évek óta Kínára támaszkodnak gyártási igényeikkel. Ám mostanában egyre szívesebben teszik át gyáraikat Indiába – ez pedig felerősíti a Washington és Peking közti ellenségeskedést is. De a járvány is Indiának kedvez ezen a téren: a cégek egyre szívesebben használják ki az ország újonnan bevezetett, produktivitást ösztönző programjait, hatalmas munkaerejét, és gyorsan növekvő belföldi techpiacát.

„Mindenki, akivel beszéltem, nekiállt kiköltözni Kínából, mindent kivisznek, amit érzékenynek tartanak” – mondta Alex Capri szingapúri kutató, a jelentés egyik szerzője. India ezenfelül maga is függetlenedni kíván Kínától. Viszont az indiai vezetésnek el kell kezdenie söprögetnie a saját háza táján, mielőtt technológiai vezetővé válhatna. A túlzott reguláció, az adózási helyzet, és a központi, valamint tartományi kormányzás összehangolatlansága már eddig is sok befektetőt elijesztett.

India akkor lehet a világ vezető techközpontja, ha sikeresen épít ki kapacitásokat okostelefon-gyártásra – ezen a téren Kína még mindig nyerésre áll. A Hinrich Alapítvány szerint India viszont eséllyel lobbizhat Washingtonban azért, hogy olyan jelentős mikrochip-gyártók, mint a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. is gyárakat nyissanak az országban. Capri szerint India esélyeivel kapcsolatban jelentős a szkepticizmus, „viszont egyre többen mondják azt, hogy ha India mindenképp meg akarja lépni ezt, akkor most kell meglépnie.”

 (Kiemelt kép I Fotó: Kiyoshi Ota/Bloomberg)