Évtizedes rekordot dönthetnek az élelmiszerárak

A következő hetek időjárása kulcsfontosságú lehet Európában és Észak-Amerikában is.

2021. június 3., 17:08

Szerző:

Egyre nagyobb összegekkel találkozhatnak a bevásárlólisták végén a válságból kilábaló országok lakói: továbbra is évtizedes rekordokat döntögetnek az élelmiszerárak. Az ENSZ felmérése szerint májusig sorozatban tizenkettedik hónapja emelkednek az élelmiszerárak, ami a leghosszabb növekedési ciklus az utóbbi tíz évben. A szervezet élelmiszer-indexe 4,8 százalékkal nőtt májusban, ami a legnagyobb emelkedés az elmúlt évtizedben. Az index mind az öt komponense nőtt, leginkább a növényi olajok, a gabona és a cukor drágulása miatt. Ha a növekedés tovább folytatódik, az felgyorsíthatja az inflációt, ezzel megnehezítve a jegybankok dolgát is.

A brazíliai száraz időjárás visszavetette a kávé és a kukorica termékenységét, és a délkelet-ázsiai növényi olajtermelés is lelassult. Ez az állattenyésztők költségeit is megnöveli, és a növekvő kínai igények miatt egyre szűkebb gabonatartalékokat sem engedi feltölteni. Ez a helyzet hasonlít a 2008-as, illetve a 2011-es élelmiszerár-emelkedésre, amelyek több mint 30 országban vezettek éhséglázadáshoz. Akkor azonban leginkább az olajár-emelkedés miatt nőttek az élelmiszerárak, a mostani helyzetben viszont például a rizs ára nem emelkedett számottevően. A jelenlegi emelkedést a váratlanul magas kínai gabonaigény idézte elő.

Nagyon kicsi a mozgásterünk mind a termelést, mind a váratlan igényeket nézve. Ha további országokban nőne meg az élelmiszerigény, az tovább hajtaná az árakat felfelé – mondta Abdolreza Abbassian, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági szervezetének vezető közgazdásza a Bloombergnek.

A drágulás már a boltok polcain is érezhető, Kenyától Mexikóig. A probléma a szegényebb, importfüggő nemzeteknél a legsúlyosabb, ahol még mindig küzdenek a válsággal, ezért a vásárlóerő és a szociális háló kevésbé erős. A járvány fokozta az egyenlőtlenségeket világszerte, a szélsőséges időjárás és a politikai konfliktusok sem javítottak a helyzeten. A nyári időjárás az északi féltekén kulcsfontosságú lesz az aratás szempontjából: ezen múlik ugyanis, hogy az európai és az amerikai termés tudja-e ellensúlyozni a terméshiányt a világ más részein.

A következő néhány hétben nagyon oda kell figyelnünk: az időjárás vagy megoldja a problémánkat, vagy nagyon megnehezíti a dolgunkat – mondta Abbassian.

(kiemelt kép: Colombo, Sri Lanka, 2021. május 21. EPA/CHAMILA KARUNARATHNE)