Egyre megbízhatóbbnak tűnik a kínai Sinovac vakcinája

Eddig úgy tűnt, hogy a kínai Sinovac oltás sokkal rosszabbul teljesít, mint a nyugati vakcinák, azonban világszerte több kutatás is bizonyítja: hatásos az oltás.

2021. május 17., 07:23

Szerző:

Eddig úgy tűnt, hogy a kínai Sinovac oltás sokkal rosszabbul teljesít, mint a nyugati vakcinák. Azonban biztató jelként szolgálhat az ezt használó országok számára az, hogy a Sinovac-nak köszönhetően szinte teljesen megszűntek a koronavírusos megbetegedések az egészségügyi dolgozók körében Indonéziában.

Az ország 128,290 ilyen jakartai dolgozót követett nyomon januártól márciusig. A halálozási ráta 98 százalékkal, a kórházi kezelések aránya pedig 96 százalékkal esett a második oltás utáni hetedik naptól számítva. 

Pandji Dhewantara egészésgügyi tisztviselő szerint az oltás a dolgozók 94 százalékát védte meg a tünetektől. Ez sokkal magasabb, mint amire a vakcina klinikai tesztjei alapján számítani lehetett. Indonézia ezen felül egy kisebb, kb 25 ezer fős csoporton is tesztelte a vakcinát: Budi Gunadi Sadikin egészségügyi miniszter szerint itt hasonló eredmények születtek, kivéve, hogy a halálozás elleni védelem 100 százalékos volt.

“Jelentős javulást látunk” a kórházi esetek és halottak terén, mondta Sadikin. Nem tudni pontosan, hogy melyik vírusmutáció ellen működött ilyen jól a Sinovac oltása Indonéziában, de az országban eddig nem jegyeztek fel olyan fertőzési hullámot, amit a különös aggodalmat keltő variánsok okoztak volna.

Indonézia mellett Brazíliában is a vártnál jobban teljesített a Sinovac által gyártott CoronaVac. Igaz, az itteni eredményeket némileg kétségbe vonja a helyi egészségügy átláthatatlansága. A brazíliai harmadik fázisú teszt azt mutatta, hogy a Sinovac oltása 50 százalékos hatékonyságú - tehát ez a legkevésbé hatékony koronavírus elleni vakcina.

A cég szóvivője szerint addig nem fognak véleményt nyilvánítani az indonéz eredményekről, amíg nem tudják behatóbban tanulmányozni az adatokat.

Az indonéz tanulmányban beoltottak és nem beoltottak eredményeit hasonlították össze. A tesztalanyok medián életkora 31 év volt.

Egy másik interjúban a Sinovac ügyvezetője, Jin Veidong elmondta: nem nagy baj, hogy változó eredményeket kapnak a vakcina hatásosságáról, mivel egyre több a bizonyíték arra, hogy az oltás jól teljesít.

Viszont a tapasztalatok azt is megmutatják, hogy a Sinovac vakcinái csak akkor nyújthatnak jelentős védelmet, ha azokat beadják a lakosság túlnyomó részének. Ezt viszont nehéz lehet elérni a fejlődő országokban, ahol hiányos az egészségügyi infrastruktúra. Indonéziában és a Serrana nevű, 45 ezer fős brazil városban úgy végezték el a kutatásokat, hogy a vizsgált csoportok csaknem 100 százaléka megkapta az oltást.

Viszont Chilében azután is elindult az újabb vírushullám, hogy beoltották a 19 milliós lakosság harmadát.

“Chilében először az idősek kapták meg az oltást. Az országba kevesebb mint 15 millió vakcina jutott, tehát csupán 7 millió ember tudott védettséget szerezni” - mondta Jin. “Nincs abban meglepő, hogy megugrik a fertőzések száma, miután egyre többen kezdenek társaságba járni - főként a fiatalok, akiket még nem oltottak be.”

A CoronaVac vakcinával beoltott chileiek körében 89 százalékos hatékonyságot mértek: ennyien kerülték el a betegség súlyos lefolyását. A vakcina hatékonysága eltérhet a világ különböző pontjain, ahol a különféle vírustörzsek terjednek, de a CoronaVac eddig hatékonynak tűnik minden új vírustörzzsel szemben.

A kulcskérdés minden koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban, hogy vissza tudják-e szorítani a vírus átadását. Azt azonban még Jin sem tudja, hogy a Sinovac hagyományos, elölt vírusos technológián alapuló vakcinája képes-e erre. Egyelőre annyi vált biztossá, hogy a haláleseteket és a súlyos betegséget meg lehet vele előzni.

Egy izraeli kísérletben a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinája 90 százalékban hatékonynak bizonyult a vírus terjesztésének visszaszorításában. Bár nem valószínű, hogy a Sinovac vakcinája felveheti a versenyt az mRNS-technológiával működő Pfizer-vakcinával, mégis nagy lökést adhat a kínai vakcinadiplomáciának. Kína ezen keresztül is folytathatja befolyásának kiterjesztését a fejlődő országokban, ráadásul a Sinovac-kísérletek azokat a véleményeket is háttérbe szoríthatják, miszerint a kínai gyógyszerfejlesztés kevésbé átláható, mint a nyugatiak.

„A klinikai kísérletekből és az élesben történő alkalmazásból annyi adatunk van, amennyi alapján átfogó ítéletet lehet alkotni a vakcinánkról. Arra biztatom a partnereinket és az országok kormányait, ahol Sinovac-vakcinával oltanak, hogy minél hamarabb közöljék ezeket az adatokat” – mondta Jin.

Elsőként Indonéziában kezdtek el Sinovac-vakcinával oltani: az ország elnöke, Joko Widodo is azt kapta. A 270 milliós országban azóta már 22 millió oltást adtak be, többségében a Sinovac vakcináját. Míg a szomszédos Malajziában és Thaiföldön növekszik a koronavírusos esetek száma, Indonéziában január óta nem tapasztaltak növekedést. Az iszlám böjt megtörésének ünnepe miatt azonban sok családi összejövetelre számítanak a következő időszakban.

Helen Petousis-Harris, az Aucklandi Egyetem vakcinológusa szerint a vakcinák hatékonysága élesben magasabb lehet, mint a klinikai tesztek során. „Azt tapasztaltam, hogy előre nem tudjuk megjósolni az oltóanyagok hatékonyságát, csak akkor, amikor már széles körben alkalmaztuk azokat. A széleskörű átoltottság pedig nem csak a halálesetek megelőzése miatt fontos: ezzel tudjuk megakadályozni azt is, hogy a vírus tovább mutálódjon” – mondta.

(Tassia Sipahutar és Soraya Permatasari)

 

(Kiemelt kép: A medical worker prepares a shot of Sinovac Biotech vaccine against the COVID-19 coronavirus disease at a community health station in Yantai, east China's Shandong province, 05 January 2021 (issued 06 January 2021). China plans to immunize 50 million people in certain high-risk groups before the Chinese Lunar New Year holidays in February, according to reports. EPA/WEN TAN CHINA OUT)