Az USA bojkottálhatja a pekingi téli olimpiát

Az Egyesült Államok tárgyalni fog a szövetségeseivel arról, hogyan kezeljék a 2022-es pekingi téli olimpiát – Kína bojkottra is számíthat emberi jogi vétségei miatt.

2021. április 7., 12:39

Szerző:

Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjét, Ned Price-t kérdezték a bojkottal kapcsolatban egy keddi sajtótájékoztatón. Azt válaszolta:

„Mindenképpen tárgyalni fogunk erről a szövetségeseinkkel.”

Hozzátette: „Az összehangolt fellépés nemcsak nekünk áll érdekünkben, hanem a szövetségeseinknek és a partnereinknek is. Szóval erről az ügyről biztosan szó lesz, most is, és a jövőben is. És amint lesz bejelentenivalónk, rögtön közöljük is.”

Később egy rangos külügyi tisztviselő arról számolt be, hogy az USA egyelőre nem tárgyalt közös bojkottról szövetségeseivel, és hogy az erről szóló hírek pontatlanok voltak. Ennek ellenére világszerte megindult a találgatás, John Katko republikánus képviselő pedig arra biztatta Bident, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az olimpiát Kína helyett „egy olyan országban tartsák, ami megtestesíti a demokráciát, és az olimpiai chartában foglalt értékeket”.

Közben a Weibo, Kína egyik legnépszerűbb közösségi médiaplatformja letiltotta a téli olimpia bojkottjáról szóló kereséseket. 

A Biden-kormányt több törvényhozó és civil szervezet is próbálja meggyőzni arról, hogy bojkottálja az olimpiát a kínai kormány hszincsiangi tevékenysége miatt. Az USA szerint az ujgur kisebbség ellen elkövetett atrocitások felérnek egy népirtással. Tavaly több mint 160 emberjogi szervezet kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy inkább máshol tartsák meg az eseményt. Kína külügyminisztériuma még nem reagált az USA-ból érkező hírekre.

Kína korábbi álláspontja az, hogy bárki, aki bojkottálni próbálja a jövő év februárjában kezdődő játékokat, „kudarcra van ítélve”.

Egyelőre nem tisztázott, hogy mekkora lenne egy bojkott nemzetközi támogatása. A tapasztalatok alapján a hidegháborús bojkottok kevés ráhatással bírtak az akkori politikai ügyekre, és az Olimpiai Bizottság jelenleg inkább az idei, korábban elhalasztott nyári olimpiával foglalkozik, amit Japánban fognak tartani. Viszont önmagában a tény, hogy az USA nem zárná ki a bojkottot, azt mutatja, hogy rossz állapotban van a két ország kapcsolata. Az évek során a két fél viszonya többek között a hszincsiangi, a Hong Kong-i, valamint a Dél-Kínai tengeri helyzet miatt is romlott, de az 5G-s technológia biztonsági kérdései kapcsán is hajba kaptak.

Mitt Romney republikánus szenátor szerint, aki a 2002-es, Salt Lake City-ben rendezett téli olimpia szervezésében is szerepet vállalt, az USA-nak nem kellene teljesen bojkottálni a pekingi olimpiát. A New York Times-ba írt cikkében kifejtette, hogy sportolókat kellene küldeni a játékokra, az amerikai politikusoknak, cégeknek viszont otthon kellene maradniuk. „Ha korlátoznánk a nézők számát, visszatartanánk a delegációinkat, és visszautasítanánk, hogy kínai propagandát sugározzunk, akkor megakadályozhatnánk, hogy Kína ne érje el az olimpiával azt, amit akar” – írta Romney.

(Kiemelt kép: Munkagépekkel tisztítják a pályát a 2022-es pekingi téli olimpia újonnan elkészült gyorskorcsolyázó csarnokában 2021. március 31-én. Fotó: MTI/AP | Andy Wong)