Megtiltották a muszlimoknak a kriptovaluta használatát Indonéziában

Ha a kriptovaluta összeegyeztethető a vallási törvény tanaival és egyértelmű hasznot mutat, akkor a muszlimok is használhatják majd fizetőeszközként.

2021. november 13., 06:54

Szerző:

Indonéziában a Nemzeti Ulema Tanács (MUI) a kriptovalutákat haramnak, vagyis tiltottnak tekinti, mivel különböző negatív faktorokat tartalmaz, mint például bizonytalanságot, szerencsejátékot és más károkat is okozhat – mondta Asrorun Niam Sholeh, a vallási rendekért felelős vezető csütörtökön, miután a tanács szakértői meghallgatást tartottak. Ha a kriptovaluta, mint árucikk vagy digitális eszköz, összeegyeztethető a vallási törvény tanaival és egyértelmű hasznot mutat, akkor a muszlimok is használhatják majd fizetőeszközként.

A világ legnagyobb muszlim populációjának otthont adó országban a MUI rendelkezik arról, hogy mi felel meg az iszlám törvényeinek. A Pénzügyminisztérium és a Központi Bank rendszeresen konzultál velük, az iszlámmal kapcsolatos pénzügyi rendelkezésekről. A kormány támogatja a kriptovalutás tranzakciókat, engedélyezték a velük való kereskedést is a határidős árutőzsdei ügyletek mellett befektetési opcióként, és egy kriptovalutára fókuszáló tőzsdét is létre akarnak hozni az év végére. Ellen ellenére Indonézia nem engedi a kriptovalutákat használni a kereskedelemben, mivel a rúpia az egyetlen törvényes fizetőeszköz az országban.

Bár a MUI döntése nem azt jelenti, hogy Indonéziában minden kriptovaluta kereskedés leáll, de a rendelet eltántoríthatja a muszlimokat az eszközökbe való befektetéstől és a helyi intézmények is újra gondolhatják a kriptoeszközökkel kapcsolatos terveiket. A Bank Indonesia régóta gondolkodik egy központi bank által kiadott digitális valuta kibocsájtásán, de a döntésükről még nem tettek bejelentést.

A kriptotranzakciók részeként 370 billió rúpiát (26 milliárd dollárt) adtak ki az év első öt hónapjában Indonéziában, amely még mindig töredéke a globális piacnak, ami mintegy 3 billió dollár. Indonézia vallási vezetőinek álláspontja eltérhet más muszlim többségű országokban lévő társaiktól. Az Egyesült Arab Emírségek engedélyezte a kriptokereskedelmet Dubai szabad zónájában, míg Bahrein 2019 óta támogatja a kriptoeszközöket.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Stacey Coon, Anastasia Sultzer, és Nanu Berk által tervezett, Bitcoint ábrázoló banner a floridai Miamiban megrendezett kriptovaluta-konferencián 2021. június 4-én. Fotó: Marco Bello / AFP)