A kutyák majdnem olyan pontosan veszik észre a koronavírust, mint a PCR-tesztek

Egy júliusban publikált német kísérlet azt mutatta meg, hogy a kiképzett kutyák 90 százalékos bizonyossággal képesek megkülönböztetni a fertőzöttek és az egészségesek nyálmintáit.

2021. május 19., 20:15

Szerző:

A kutyák képesek arra, hogy kiszagolják a koronavírust az embereken. Ezt bizonyította egy új kutatás, aminek nyomán akár szélesebb körben is elterjedhet a négylábúak használata a vírus elleni védekezésben.

A francia tanulmány azt mutatta ki, hogy a kutyák 97 százalékos bizonyossággal szagolják ki a pozitív eseteket, a negatív eseteket pedig 91 százalékos bizonyossággal képesek kiszúrni. Ez jobb arány, mint amit számos 15 perces antigénteszt produkál: az efféle tesztek jobbak abban, hogy kizárják a fertőzés lehetőségét, minthogy biztosan megállapítsák annak tényét.

Ez azt jelenti, hogy hamarosan víruskereső kutyákkal találkozhatunk a világ közlekedési csomópontjain, amik a drog- és bombakereső kutyákhoz hasonlóan fognak dolgozni. A kutyák használata nemcsak olcsó, de velük gyorsan, a testbe való behatolás nélkül is képesek lesznek kimutatni a fertőzést.

A kutatók izzadtságmintákat gyűjtöttek a kísérletben részt vevő fertőzöttektől, és egészségesektől, amiket aztán egyenként legalább két kutyával szagoltattak meg. Az állatoknak addig semmilyen kapcsolatuk nem volt az önkéntesekkel. 335 embert teszteltek, közülük 109-nek volt pozitív PCR-tesztje. Kilenc kutya vett részt a kísérletben.

Egy júliusban publikált német kísérlet azt mutatta meg, hogy a kiképzett kutyák 90 százalékos bizonyossággal képesek megkülönböztetni a fertőzöttek és az egészségesek nyálmintáit. Ezután Finnországban, Dubajban és Svájcban is elkezdtek kutyákat képezni erre a célra. A mostani, francia kutatás 25 ezer euróba került, és március 16 és április 9 között hajtották végre.

(Corinne Gretler)

(Kiemelt kép: Koronavírus-fertőzöttek azonosítására kiképzett kutyákat tesztelnek az Italpol Vigilanza olasz biztonsági cég alkalmazottjai a Róma melletti fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtéren 2021. január 27-én. MTI/EPA/ANSA/Telenews)