Véderdősítési program kezdődött Debrecenben

Véderdősítési program kezdődött Debrecenben, 725 fát és húszezer erdészeti facsemetét telepítenek a városban – jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester szerdán a Vértessy-kúria mögötti területen, ahol az első száz fát elültették.  

2022. november 9., 19:42

Szerző:

Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecenben van az ország első természetvédelmi területe, a Nagyerdő, és a város az egyik legnagyobb erdőterülettel rendelkező település. Megkezdődött a Tisza vizét Debrecenbe juttató Civaqua-program első ütemének kivitelezése. A beérkező víz jövőre már eléri a város felszíni vízkészletét, ami jelentősen javítja majd a zöldterületek vízutánpótlását – tette hozzá.  Utalt rá, hogy a város nyugati határát övező mezőgazdasági területekről nagy mennyiségű por kerül Debrecen levegőjébe, ennek megkötésére indították el a véderdősítési programot a Tócó-patak mentén.


A fatelepítés helyszíneit a Debreceni Egyetem, illetve szakmai civil szervezetek bevonásával jelölték ki a helyi repülőtértől a józsai városrészig – mondta a polgármester, hozzátéve, számítások szerint a véderdő fái 95 tonna port és 76 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg. Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, a zöld programban a következő lépés az egykor Debrecent körülvevő úgynevezett mezővédő erdősávok visszaállítása lesz. Jelenleg régi fotókon, dokumentumokon tanulmányozzák, hol, milyen erdősávokkal védték őseink a város levegőjét, mert szeretnék a régi, jó tapasztalatokat is hasznosítani - fűzte hozzá, megjegyezve, a most indult véderdősítés 111,5 millió forint pályázati forrásból valósul meg.

(Kiemelt képünk illusztráció: A debreceni Nagyerdő. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülése (COP27 - klímacsúcs) nem hozta el a várt eredményt sem a világ legnagyobb kibocsátóinak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalásai, sem pedig az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó új vállalások tekintetében.