Sorra zárják be a környezetszennyező gyárakat Romániában

Újabb, már a harmadik környezetszennyező cégnek vonták be a környezetvédelmi engedélyét az erdélyi Brassóban – jelentette be pénteken Allen Coliban polgármester.

2023. február 24., 17:31

Szerző:

A klímasemlegesség elérését megcélzó romániai városban pénteken egy mészgyártó cégnek vonták be a környezetvédelmi engedélyét, így a vállalat kénytelen lesz kiköltözni a lakott területről az ipari övezetbe – írta közösségi oldalán az elöljáró. Hozzátette: ez a harmadik környezetszennyező cég, melyet arra kényszerít a városvezetés, hogy elhagyja a turizmusáról híres települést, korábban két aszfaltburkolat-keverő állomással jártak el hasonlóan. 

Az Economedia.ro gazdasági portál szerint a környezetvédelmi hatóságok a polgármesteri hivatal kérésére nem hosszabbították meg a szakhatósági engedélyt, melyet a cégnek ebben a hónapban kellett megújítania. A polgármesteri hivatal kérésében azt írta, lakossági panaszra jár el, mivel a levegőt szennyező gyár lakóövezetben van, ahol az általános városrendezési terv szerint tilos ilyen jellegű tevékenyéget folytatni. Az üzemnek ipari övezetbe kell költöznie – hangsúlyozták. 

A Kárpátok lábánál található romániai város vezetése 2030-ig 55 százalékkal csökkentené a légszennyezést, 2050-re pedig klímasemlegessé válna. Ehhez az elképzeléshez igazodik az a nemrég bejelentett terve is, hogy 35 hektáron épít napelemparkot a közintézmények és közterek energiaellátásának biztosításához.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szennyezett víz folyik egy patakba néhány kilométerre Verespataktól. Fotó: Daniel MIHAILESCU/AFP)

Május 22-e minden évben a Nemzetközi Biodiverzitás Napja, amely az élővilág sokféleségére, vagyis a biodiverzitásra és az azt fenyegető veszélyekre irányítja a figyelmet. 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján.