Sorban érkeznek északról a telelő madarak

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira megérkeztek az északon költő, de nálunk telelő madárfajok első csapatai. 

2023. október 21., 12:38

Szerző:

Szép számban érkeznek csörgő és fütyülő récék, kék galambok, kékes rétihéják és gatyás ölyvek is. A Biharugrai-halastavakon október második hetében már több száz északi vadludat, döntően nagy liliket láttunk. Hasonló nagyságrendben érkeztek csörgő és fütyülő récék. Kisebb darucsapatokat is megfigyeltünk. Ha hűvösebbre fordul az időjárás, bizonyára nagyobb tömegben is felbukkannak majd – írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

2465023
A fütyülő réce (Anas penelope). Fotó: Andre Simon / Biosphoto / Biosphoto via AFP

 A kék vércsék és a barna rétihéják elvonultak már, ugyanakkor megérkeztek a nálunk telelő kékes rétihéják és vándorsólymok első példányai. Utóbbiak gyakran megjelennek a városokban is, ahol galambokat zsákmányolnak. Felbukkantak az első, nálunk telelő nagy őrgébicsek, kis sólymok, s szép számban itt vannak már a gatyás ölyvek is.

2557447

Rétihéja (Circus cyaneus) repülés közben. Fotó: Christophe Perelle / Biosphoto / Biosphoto via AFP

A partimadarak közül a havasi és a sarlós partfutók csak rövid ideig állomásoznak a dél-alföldi tájakon, aztán délebbre vonulnak. A kék galambok viszont télire is itt maradnak. Október második felében még csak kis számban voltak jelen, de később akár ezres csapatokba is verődhetnek. Jellemzően a külterületeken mozognak, a településekre nem jönnek be.

Curlew Sandpiper resting on the foreshore Britain France

 A sarlós partfutó (Calidris ferruginea) Fotó: Dominique Halleux / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Az enyhe idő miatt a fenyőrigók október első harmadában még nem érkeztek meg. Megjöttek viszont a réti pityerek első hírnökei. A süvöltők még váratnak magukra. A pintyfélék közül október első napjaiban megérkeztek a csízek, ők az égereket és a nyírfákat keresik, azok termését fogyasztják.

2405160

 A fenyőrigó (Turdus pilaris) Fotó: Oscar Diez Martinez / Biosphoto / Biosphoto via AFP

(Kiemelt képünkön: galambok repülnek az égen. Fotó: PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A továbbra is növekvő globális károsanyag-kibocsátást drasztikusan, 2030-ig évente 7 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 2015-ös párizsi megállapodásban rögzített 1,5 Celsius-fokot – áll a Világgazdasági Fórum Klímabajnok Vállalatvezetők Szövetsége és a Boston Consulting Group (BCG) által kiadott tanulmányban.