Kiderült, ez az őszi fűnyírás utolsó időpontja

Egyáltalán nem mindegy mikorra időzítjük az utolsó őszi fűnyírást. 

2024. október 7., 11:27

Szerző:

Talán hihetetlenül hangozhat, de az utolsó őszi fűnyírás időzítése kulcsfontosságú lehet, ugyanis a tavaszi látványt nagyban befolyásolja. 

Legyen kicsit alacsonyabb 

A Pázsit Doktor cikke szerint ősszel célszerű lehet a nyári magassághoz képest 1-2 cm-rel alacsonyabbra nyírni a füvet, mivel az átmeneti időjárás több csapadékkal jár. A rövidebb nyírás pedig segíti az átszellőzést, valamint a felesleges víz elpárologtatását. A rövid szálak ráadásul a felületi terhelésnek is jobban ellenállnak, így jobban viselik például egy esetleges hótakaró súlyát is. 

Az utolsó fűnyírás időpontja 

Mivel egyre jobban robog előre fele az ősz, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mikorra érdemes időzíteni a téli szezon előtti utolsó fűnyírást. Nos, a Pázsit Doktor azt mondja, az elmúlt 15 év átlagát elnézve az utolsó fűnyírás időpontja valamikor november első harmadára esik esik. Az utolsó fűnyírást úgy kellene ütemezni, hogy a következő napok időjárása már ne nagyon késztesse a füvet újabb növekedésre, de 2-3 napon belül fagy se érje.

Figyeljük az időjárást 

Persze ezt nehéz kimatekozni, az időjárás előrejelzések se mindig megbízhatóak, de azért ilyenkor fontos lehet ellenőrizni, mit is ígér a meteorológiai szolgálat. Amennyiben az utolsó fűnyírást elsieti valaki, akkor a vágás után kinövő fűszálak a hó hatására megtörhetnek, ez pedig tavasszal kimondottan szomorú látványt eredményezhet. Ha túl későn kerül sor az utolsó fűnyírásra, akkor a vágási sérüléseknek nem lesz idejük begyógyulni, illetve hajtásvégi visszafagyás sárgás, fátyolos elszíneződésként jelenhet meg. 

Elektromos vagy benzines fűnyíró?

Az elektromos és benzines fűnyírók mindegyike rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. Az igényektől, körülményeitől függően dönthetünk arról, hogy melyik a jobb választás. Íme néhány szempont, amelyek segíthetnek a döntésben:

  • Az elektromos fűnyírók általában kisebb környezeti lábnyommal rendelkeznek, mivel nem bocsátanak ki káros kipufogógázokat. Emellett nem túl hangosak, ami kevésbé zavaró a szomszédok számára. Az elektromos fűnyírók üzemeltetése általában olcsóbb, mivel nincs szükség üzemanyagra, csak elektromos áramra.
  • A benzines fűnyírók általában erősebbek és jobban alkalmazkodnak a nehéz feltételekhez, például a magas, sűrű fű vagy a dombos területek. Emellett használatuk során nem képez akadályokat a kábel hossza, ide-oda igazítása, hogy ne vágjuk el fűnyírás közben vagy az, hogy van-e a közelben elektromos aljzat.
  • Aki kisebb kerttel rendelkezik és környezetbarát és csendes megoldást keres, annak az elektromos fűnyíró lehet a jobb választás. Ha azonban nagyobb területet kell füvet nyírni vagy nehéz feltételek mellett, a benzines fűnyíró lehet a hatékonyabb.
 (Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

 

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös, a Hidrológiai Közlönyben megjelent tanulmánya szerinte egyértelműen látszik a Balaton sótartalmának növekedése.

Hétfő éjjel jelent meg az a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelyben január elsejétől betiltja az erkélynapelem telepítését Magyarországon a kormány. A jogszabály a szélerőművek telepítésénél is új szabályokat léptet hatályba.

A Mount Everest megmászása mindig is nagy teljesítmény volt, de úgy tűnik, hogy a feladat egyre nehezebbé válik: kutatók szerint az Everest egyfajta növekedési hullámot él át, vagyis egyre magasabb.