Ilyet is ritkán látni: íme az ország legnagyobb karalábéja

Az óriás karalábék mellett hatalmas céklák is teremnek a Polgáron élő férfi kertjében. 

2024. október 23., 12:53

Szerző:

Ujhelyi Krisztián hobbikertész kertjében sorra nőnek az óriási karalábék. A Hajdú-Bihar megyei településen élő férfi rekordjairól már itt, a 168.hu oldalán is írtunk, Krisztián pedig most újabb örömhírről számolt be: idén akkora karalábé nőtt a kertjében, mint még soha. 

Ekkora karalábé még sose volt 

A férfi az óriásira növő, puha karalábé fajtát, a Gigantot vetette el, amiből 15 darab növekedett. Viszont sajnos az időjárás és a kártevők nyolcat tönkretettek. A nyár folyamán a család elfogyasztott öt darabot, így kettő maradt őszre, amik közül az egyik minden eddiginél nagyobb. Ujhelyi Krisztián a Sokszínű Vidéknek elmondta, ekkora súlyú karalábé még soha nem termett a kertjében. 

„Ekkora súlyú karalábé még sohasem termett a kertemben. A tavalyi 10.4 kilós volt, a mostani azt 50 dekagrammal túlszárnyalta”

– mesélte a férfi, akinek a tavalyi termése is igazán impozáns volt, több méretes karalábéja és céklája is nőtt. A lapnak akkor arról beszélt, a kertje alapvetően elég kisméretű, úgy 140-150 négyzetméter, így alaposan át kell gondolja, mit, hová és mennyi ültet. A férfi immáron hatodik éve kertészkedik, hobbija kapcsán korábban így fogalmazott: 

„Sok könyvet olvastam el a témával kapcsolatban és sokat tanultam kertész csoportokból is mielőtt belefogtam volna, és az eltelt évek alatt saját tapasztalatokat is gyűjtöttem természetesen. Egyébként amellett, hogy folyamatosan gyomláltam az ágyásokat, öntöztem őket, ha nem volt rendszeres eső, semmilyen külön törődést nem kaptak az extra nagyra nőtt növények. Semmilyen vegyszert nem használtam, mert akkor minek a kert, a boltban is megvehetem mindezt, nem igaz?” 

Rántva vagy levesbe 

A karalábét egyébként rántva vagy levesbe téve fogyasztják el, a cékla pedig rendszerint a gyümölcsprésbe kerül. 

 „A levét fogyasztom el, mivel már raktam el 30 üveggel télre”

– magyarázta tavaly Ujhelyi Krisztián, aki feltehetően idén is hasonlóan jár majd el. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Fotó: Yann Avril / Biosgarden / Biosphoto via AFP)