Több mint 10 kilós karalábé termett egy hazai kertben

A vegyszermentes kertben hatalmas karalábé és cékla termett. 

2023. október 14., 10:29

Szerző:

A hobbikertész több mint 10 kilogrammos karalábét termesztett, de egy másik ágyásban még egy 4 kilogramm feletti céklát is kihúzott a földből. Ujhelyi Krisztián elmondta, hogy n em ritka nála a 3-4 kiló közötti cékla, valamint az 5-7 kilós karalábé sem. A mostani kettő azonban mind méretben, mind pedig súlyban rekordernek számít – írja az agroinform

A gazdálkodó arról beszélt, hogy elég kicsi a kertje, így nagyon át kell gondolnia, hogy mit és hova fog ültetni. A lehetőségei korlátozottak, hiszen alig 140-150 négyzetméteren termeszt zöldségeket és gyümölcsöket. Az idei évben főleg petrezselyemgyökeret, paszternákot, sárgarépát, zellert, káposztát, uborkát, valamint hagymákat, paradicsomot, paprikát, chilit és az említett karalábét és céklát vetette el.  A családja nagyon szereti az erőset, így bőven rakott csípős paprikát, mint a thai, a jalapeno, illetve a habanero, amiket darálva, sóban tesz el a téli időszakra.

Még nem tudja, hogy mi lesz a két hatalmas zöldség sorsa, amik most a veremben várják, hogy mi készül belőlük. Úgy gondolja, hogy a karalábéból remek leves készülhet, míg a cékla megy a gyümölcsprésbe, aminek így a levét fogyasztják el. A hatalmas zöldségeket a vegyszermentes kertek csoportban lehet megtekinteni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Yann Avril / Biosgarden / Biosphoto via AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.