Nemzeti Park lesz Európa utolsó vad folyója

Nemzeti parki rangot kapott Albániában az ország déli részét átszelő Vjosa, Európa utolsó vad folyója.

2023. március 16., 19:39

Szerző:

Az albán kormány döntését győzelemként értékelik a helyi környezetvédők, akik évek óta küzdenek a Vjosa vízi útját érintő vízerőművek építésének tervei ellen. A minősítés megakadályozza, hogy a folyó és mellékfolyói környezetében beruházásokba kezdjenek. 

Edi Rama albán miniszterelnök azt is bejelentette, hogy mintegy 80 millió dollárt különítenek el olyan új létesítmények megépítésére, amelyek megvédik a folyót a szennyvíztől.

„Ma örökre megvédjük az utolsó vad folyót Európában” – mondta Rama az ünnepélyes ceremónián Tepelena városában, mintegy 215 kilométerre a fővárostól, Tiranától.

„Ne felejtsük el, hogy a park területe óriási lesz, 12 ezer 700 hektár, amely átszeli az ország teljes egészét”

– jegyezte meg a kormányfő. 

A Vjosát azért nevezik vad folyónak, mert 270 kilométeren keresztül gátak, erőművek nélkül folyik Görögországból Dél-Albánián át az Adriai-tengerbe. 

A folyó és közvetlen környezete mintegy ezer fajnak ad otthont, beleértve a súlyosan veszélyeztetett európai angolnát is. 

Albánia szinte teljes villamosenergia-szükségletét vizeiből fedezi, és 30 vízerőmű építését tervezte a folyó mentén, hogy kielégítse a növekvő energiaigényeket. 

Az EcoAlbania nevű környezetvédő szervezet, amely tíz éve küzd a folyó megmentéséért, Facebook-oldalán történelmi pillanatnak nevezte, hogy mostantól kezdve a Vjosa végre „örökké szabadon folyhat”.

(Kiemelt képünk: A Vjosa folyó Albániában. Fotó: EcoAlbania Facebook)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.