Lebomló teafilterek – attól még, hogy ráírják, még nem bomlik le

Ráadásul nem csak, hogy nem bomlanak le, még károsak is a környezetre ezek a teafilterek.

2024. május 28., 15:58

Szerző:

A lebomlóként megjelölt teafilterek nem bomlanak le olyan könnyen, és károsak lehetnek a környezetre – írja a Plymouth-i Egyetem kutatása alapján az Eurekalert. A Telex beszámolója szerint a kutatók három fajta összetételű, sok helyen kapható filtereket vizsgáltak.

Hét hónapra temették el a tasakokat, és megfigyelték, hogy ha le bomlanak, akkor mennyire. Minden filter közös összetevője volt a PLA, a politejsav, amit gyakran biológiai úton lebomlóként emlegetnek.

 A csak PLA-ból készült filterek semmit nem változtak a hónapok során. Viszont a két másik típusban cellulóz is volt, eltérő koncentrációban, és ezeknél azt figyelték meg, hogy apróbb darabokra szakadtak, és a tömegük 60-80 százalékát elvesztették. A PLA-ból készült részek viszont megmaradtak.

Azt is vizsgálták, hogy ha le is bomlanak a filterek, akkor milyen hatással vannak az Eisenia fetida nevű gilisztafajra, ami rengeteget dolgozik a talaj tápanyagtartalmának frissítésén.

Apró korongokat vágtak a filterek anyagából, és egy fél, egy egész, és két tasak tömegének megfelelő korongot etettek meg a gilisztákkal. Az eredményeik alapján emiatt 15 százalékkal emelkedett az élőlények mortalitása, és a PLA-koncentráció a szaporodásukra is negatív hatással volt.

Sok különbség van a biológiai úton lebomló és a biológiai úton lebomló között, és csak az egyik filter gyártója jelezte a csomagoláson, hogy a teástasak otthoni komposztálásra nem alkalmas.

„A műanyaghulladék-válságra válaszul egyre több termékben használnak biológiailag lebomló műanyagokat, például PLA-t. Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy több bizonyítékra van szükség az ilyen anyagok lebomlásáról és lehetséges hatásairól, mielőtt használatuk még szélesebb körben elterjedne, hogy megelőzzük az alternatív problémák kialakulását, ha nem megfelelően dobják ki ezeket”

– mondta dr. Winnie Courtene-Jones, az egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője.

Lesújtó kutatás, nem csak a teafilterek a gond

Már nem csak a víz, hanem az állati és növényi fehérjék, sőt, még a só is mikroműanyaggal szennyezett.

Megdöbbentő eredményeket mutatott egy 2024 februárjában készült tanulmány, amelyben a szakértők által megvizsgált állati és növényi eredetű fehérjeminták 90 százalékában találtak mikroműanyagot – írja a The Washington Post cikke alapján a Tények.

mikroműanyag az 5 milliméternél is kisebb műanyagdarabokat jelöli, amelyek rendszerint a műanyagok bomlása során, azok szerkezetének szétesésekor keletkeznek. A vegetáriánusok számára rossz hír, hogy ezek a részecskék nemcsak az állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg, hiszen egy 2021-es kutatás szerint a gyümölcsök és zöldségek is elnyelhetik a parányi darabokat.

Sőt, a mikroplasztik napjainkban már a rózsaszín himalájai sóban, a fekete sóban és a tengeri sóban is kimutatható.

Emellett érdemes kiemelni a teafiltereket, melyek eleve műanyagból készülnek. A kanadai McGill Egyetem szakértői tavaly azt találták, hogy már egyetlen teafilter 11,6 milliárd mikroműanyag- és 3,1, milliárd nanoműanyag-részecskét képes a vízbe bocsátani.

A Queenslandi Egyetem vizsgálatából kitűnik, hogy minden 100 gramm rizsben, amit elfogyasztunk, nagyjából 3-4 milligramm műanyag található – ha pedig instant rizsről beszélünk, a fenti számhoz még hozzáadhatunk 9-10 milligrammot.

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: Unsplash.com)