Élvonalban a magyar cégek a Föld biológiai örökségének fennmaradásáért

Május 22-e minden évben a Nemzetközi Biodiverzitás Napja, amely az élővilág sokféleségére, vagyis a biodiverzitásra és az azt fenyegető veszélyekre irányítja a figyelmet. 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján.

2024. május 22., 15:09

Szerző:

Élen járnak a magyar cégek a biodiverzitás megőrzését célzó kezdeményezésekben, derül ki az Xforest Nemzetközi Biodiverzitás Napja alkalmából készített összeállításából. Az idei május 22-e is egy újabb lehetőség arra, hogy cselekedjünk és támogassuk a biodiverzitás megőrzését célzó kezdeményezéseket, hiszen a természet védelme mindannyiunk érdeke – írja a lap. 

A biodiverzitás – vagy biológiai sokféleség – magában foglalja az élet minden formájának sokszínűségét, beleértve az ökoszisztémák, fajok és genetikai variációk gazdagságát. Az élővilág változatossága nem valami elvont, mélyzöld fogalom: megléte alapvető fontosságú az ökológiai egyensúly, végső soron az emberi jólét szempontjából. A biodiverzitás biztosítja azokat az ökoszisztéma-szolgáltatásokat is, amelyek létfeltételeink: a tiszta levegőt, ivóvizet, termékeny talajt és az élelmiszert. A biológiai sokféleség csökkenése az ökoszisztémák destabilizációjához vezet, ami katasztrofális következményekkel jár az élelmiszertermelésre, vízellátásra és az egészségünkre nézve.

Forrás: https://www.iucnredlist.org/

Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listája szerint több mint 44 000 fajt veszélyeztet közvetlenül a kihalás, és ez a szám folyamatosan nő. A kipusztulás élőlények széles skáláját fenyegeti: emlősök, madarak, kétéltűek, hüllők, halak, rovarok, növények egyaránt szerepelnek a vörös listán . Az élőhelyek pusztulása, a klímaváltozás, a szennyezés, az invazív fajok és az emberi tevékenységek mind hozzájárulnak ehhez az aggasztó helyzethez.

A biodiverzitás hotspotok olyan veszélyeztetett, kiemelkedően gazdag biológiai sokféleséggel rendelkező földrajzi területek, ahol különösen nagy számban élnek endemikus fajok, vagyis olyan élőlények, amelyek sehol máshol nem fordulnak elő a világon. Ezek a területek különösen érzékenyek, ezért őket fokozottan veszélyeztetik az olyan emberi emberi beavatkozások, mint például az erdőirtás vagy a városok terjeszkedése. Egy régió akkor minősül biodiverzitás hotspotnak, ha legalább 1500 endemikus növényfajt tartalmaz, és eredeti növényzetének legalább 70 százaléka elpusztult vagy súlyosan károsodott. 

Magyar cégek a biodiverzitás-védelem élvonalában

Az Amazonas menti őslakos gazdálkodók azért kapnak pénzt, hogy ne vágják ki a tulajdonukban lévő őserdőt, hanem megőrizzék a kihalás szélén lévő fajok, példul a jaguár élőhelyét. Másfajta biodiverzitás kreditek azoknak, az Andok lábánál dolgozó természetvédelmi őröknek a munkáját finanszírozzák, akik az életüket kockáztatják – tíz év alatt kétezer természetvédőt öltek meg -, hogy az adott terület érintetlen maradjon. 4

A magyar központú Boosterra összeköti ezeket a természetvédőket azokkal a piacon dolgozó vállalatokkal, amelyek ténylegesen is akarnak tenni a bioszféra megőrzéséért. A  magyar társulásnak Magyarországon is van futó projektje: a Kis-Tisza projekt víziója, mely a magyar puszta elsivatagosodásával kívánja felvenni a harcot. A Boosterra és Víz-Választók helyi közösség projektje visszahozza a vizet a tájba, hogy megőrizze a biodiverzitást és a helyi elszigetelten élő kistermelők sajátos hagyományos életmódját.

Globális Biodiverzitás Keretegyezmény által létrehozott biodiverzitás kreditek célja, hogy mérhető, átlátható és ellenőrzött módon tudjon a privátszféra részt venni a természetvédelemben.

MrSale Öltönyüzlet a mai napon felajánlja, hogy minden 100 forint mellé, amit a vásárlói a biodiverzitás védelemre költenek krediteken keresztül, a cég is felajánl 100 forintot. Száz forintért harminc évre egy 30 x 30 centiméteres területet lehet megvédeni. Ami nem kicsi, ha elgondoljuk, hogy ekkora területen nő egy fa, vagy, hogy ekkora egy madárfészek.

Camecoro kávékereskedő kávétermelő helyek közelében véd meg területeket. Finanszírozzák egy évre kolumbiai őslakos természetvédők munkáját az Amazonas vidékén két hektáron, és az Andok lábánál lévő felhő erdőkben 30 évre professzionális ökológusok

Az Ecomobile mobilkereskedő csak ebben a hónapban 48 focipályányi közösségi természetvédelem egy havi működését támogatja és 490 négyzetméteren biztosítja a hosszú távú természetvédelmi munkát.  

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)