Kiderült, mitől méregzöld a velencei csatorna vize (videó)

A rendőrség környezetvédelmi aktivisták ellen nyomoz a velencei Canal Grande vizének elszíneződése miatt.

2023. május 31., 12:19

Szerző:

Szokatlan látvány fogadta az embereket Velencében vasárnap, amikor méregzöldre változott a Canal Grande vize a Rialto hídnál.  A rendőrség környezetvédelmi aktivisták ellen kezdett nyomozást és a helyi hatóságok vízmintákat gyűjtöttek, hogy kiderüljöny mi okozta a víz színének elváltozását – írja az Index.

 

 Maurizio Vesco, a Regionális Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa úgy fogalmazott a ALa Repubblica olasz napilapnak, hogy a korai elemzések alapján a zöld foltot valószínűleg a fluoreszcein nevű, szintetikusan előállított szerves vegyület okozta – közölte a BBC. Ez egy ártalmatlan festék, amelyet a víz áramlásnak megfigyelésére használnak. A vegyület szokásos adagja egy kanálnyi festékpor, azonban a Canal Grande vizének nagymértékű elszíneződése arra utal, hogy körülbelül 1 kilogramm anyag kerülhetett a csatornába. 

Nem az első eset, hogy a Canal Grande vize zöldre változott. Olaszországban az utóbbi időben számos műemlékeket festettek be a környezetvédők, legutóbb faszénkorommal színezték feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva. 1968-ban Nicolás García Uriburi argentin művész festette zöldre a csatorna vizét fluoreszkáló zöld festékkel a 34. Velencei Biennále alkalmával. Az akcióval a környezetvédelem fontosságára akarta felhívni a figyelmet.

(Kiemelt képünkön a Canal Grande zöld vize látható. Fotó: SavePlanet l Web 3 Közösségi Crowdfundi twitter oldala)

 

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.