Zölden fluoreszkál a víz Velencében

Egyelőre nem tudni, hogyan zöldült be a város központi vizi útja. 

2023. május 29., 13:27

Szerző:

Vasárnap reggelre Velencében a Rialtó hídnál a víz egy foltban fluoreszkáló zöldre változott. A helyi hatóságok megkezdték a vizsgálatot, vízmintákat gyűjtöttek és elemzésre küldték azt – írja a BBC.

Hogy mi okozta a jelenséget, egyelőre nem lehet biztosat tudni, a találgatások azonban a festékkibocsátástól a klímaaktivisták demonstrációjáig tartanak. 

Maurizio Vesco, a regionális környezetvédelmi ügynökség munkatársa elmondta, hogy az első elemzések szerint a zöld foltot valószínűleg fluoreszcein kibocsátása okozta. Ez a festéktípus elviekben nem veszélyes, a víz áramlásának nyomon követésére használják. Bár ez az anyag nem ritka, Vesco szerint a folt mérete alapján most a szokásos egy kanál helyett akár egy kilónyi festék is a vízbe kerülhetett. Azt is hozzátette, hogy nehéz elhinni, hogy ez véletlenül történt volna. 

(Kiemelt képünkön: a bezöldült velencei vízút. Fotó: ITALIAN FIREFIGHTERS (VIGILI DEL / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP.)

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben, a repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.