Zölden fluoreszkál a víz Velencében

Egyelőre nem tudni, hogyan zöldült be a város központi vizi útja. 

2023. május 29., 13:27

Szerző:

Vasárnap reggelre Velencében a Rialtó hídnál a víz egy foltban fluoreszkáló zöldre változott. A helyi hatóságok megkezdték a vizsgálatot, vízmintákat gyűjtöttek és elemzésre küldték azt – írja a BBC.

Hogy mi okozta a jelenséget, egyelőre nem lehet biztosat tudni, a találgatások azonban a festékkibocsátástól a klímaaktivisták demonstrációjáig tartanak. 

Maurizio Vesco, a regionális környezetvédelmi ügynökség munkatársa elmondta, hogy az első elemzések szerint a zöld foltot valószínűleg fluoreszcein kibocsátása okozta. Ez a festéktípus elviekben nem veszélyes, a víz áramlásának nyomon követésére használják. Bár ez az anyag nem ritka, Vesco szerint a folt mérete alapján most a szokásos egy kanál helyett akár egy kilónyi festék is a vízbe kerülhetett. Azt is hozzátette, hogy nehéz elhinni, hogy ez véletlenül történt volna. 

(Kiemelt képünkön: a bezöldült velencei vízút. Fotó: ITALIAN FIREFIGHTERS (VIGILI DEL / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP.)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.